Investeren in groene energie om kosten te besparen

Share.

Je wilt besparen op de kosten van verwarming of elektriciteit? Dan kun je investeren in zonnepanelen, een zonneboiler, warmtepomp of houtpelletkachel.

Vooraleer je wilt investeren om energie te besparen, is het best om eerst daken en muren te isoleren en een isolerende beglazing te plaatsen. Zo ben je al zeker dat er niet te veel energie verloren gaat.
Realiseer je een nieuwbouw, dan is een minimumaandeel aan hernieuwbare energie verplicht. Of je nu moet investeren in een warmtepomp, zonneboiler of zonnepanelen hangt af van de behoefte aan elektriciteit en warmte, de grootte van de woning en het budget. Om meer klaarheid te scheppen, geven we de meest voorkomende en ook nuttige investeringen mee. Een extra tip: vanaf 26 september 2015 kun je toestellen vergelijken aan de hand van een label: van G tot A++ voor verwarmingstoestellen en van G tot A voor warmwateropwekkers. Zo weet je wat je in huis haalt.

De warmtepomp voor verwarming

Een warmtepomp installeren, gebeurt vaak met het oog op het plaatsen van vloer- of wandverwarming. Als je woning een grote warmtebehoefte heeft, is een warmtepomp geen goede oplossing. Bij een gesloten bebouwing met een kleiner warmteverlies kan wel een kleine warmtepomp geplaatst worden. Een warmtepomp haalt de warmte uit het bodemwater, de lucht of dieper uit de bodem, en geeft die warmte op een hogere temperatuur af aan de verwarming. Sommige types warmtepompen kunnen ook koelen. Net het type pomp bepaalt de kostprijs.
Op de terugverdientijd is geen aantal jaren te kleven.

Of de houtpelletketel

Heb je centrale verwarming in huis en wil je die duurzamer voeden dan met gas of mazout? Dan biedt een houtpelletketel een oplossing. Zo’n ketel werkt automatisch: van zodra het buiten koud is, worden er automatisch meer pellets aangevoerd. Pellets zijn het resultaat van gecomprimeerd houtafval uit schrijnwerkerijen. Ze zijn klimaatneutraal, aangezien de uitgestoten CO2 bij verbranding nooit groter is dan de hoeveelheid CO2 die de plant gedurende zijn levensloop uit de atmosfeer gefilterd heeft. De aankoopprijs ligt rond de 10.000 euro. Daar tegenover staan de erg lage en stabiele prijzen van houtpellets.

De zonneboiler voor sanitair warm water

Een zonneboiler verwarmt het sanitair water met behulp van zonlicht opgevangen door collectoren op het dak van je huis. Een geiser of cv-installatie springt als naverwarmer bij om de ideale temperatuur te bereiken. Een zonneboiler voor een gezin met vier personen kost gemiddeld 4.250 euro. Maar je krijgt er heus wat voor terug: de zonneboiler verwarmt de helft van het bad- en douchewater. De zonneboiler is interessant voor zowel nieuwbouw als renovatie.

Of de warmtepompboiler

Een warmtepompboiler wordt populairder in aanschaf. Het geheim van de warmtepompboiler is vrij geniaal. Er wordt gewoon warmte uit de lucht gehaald en die warmte wordt benut om water op te warmen Het nadeel is dat de efficiëntie van het systeem daalt omdat de buitentemperatuur de grootste tijd van het jaar lager ligt dan binnen. Als een warmtepompboiler zijn lucht in de woning zelf moet halen en afvoeren, plaats je hem bij voorkeur in een niet-verwarmde ruimte.. Voor een warmtepompboiler mag je al snel rekenen op een 2.500 euro aan aanschafprijs. Ze zijn voordelig te noemen als je een verbruik van 100 liter warm water per dag haalt.

Zonnepanelen voor elektriciteit

Zie je liever de hoge elektriciteitsfactuur teruggeschroefd? Met zonnepanelen kan je zelf elektriciteit opwekken. Een installatie van 4kW – zo’n 16 panelen van 250 Wp (Wattpiek) – met een kost van 6.440 euro biedt jouw gezin minstens twintig jaar stroom. Premies zijn niet meer voorhanden, maar de installatiekost verdien je wel terug in de vorm van elektriciteit. Iedereen die zonnepanelen heeft en een installatie met een teller die terugdraait, betaalt het prosumententarief. Het is een vaste bijdrage naargelang het aantal zonnepanelen dat er op je dak ligt (hoe meer panelen, hoe grotere het tarief). De hoeveelheid stroom die je niet gebruikt en dus op het net zet, evenals de hoeveelheid die je eraf haalt wanneer je tekort komt, wordt met andere woorden niet in rekening gebracht.

Groene investeringen combineren

Het is ook mogelijk bovenstaande investeringen te combineren zoals een warmtepomp met een zonneboiler. Bij gebrek aan zonlicht neemt de warmtepomp de taak van opwarmer over. Een warmtepomp of warmtepompboiler kunnen zonnepanelen vergezellen. Beide installaties hebben namelijk elektriciteit nodig om te kunnen werken. Nieuw is de hybride oplossing: een luchtwaterwarmtepomp gekoppeld aan een gascondensatieketel.

Vergeet de energielening en premies niet

De overheid blijft energie besparen aanmoedigen. De energielening met een maximum van 10.000 euro bevraag je via de lokale entiteit in de gemeente voor het plaatsen van een zonneboiler, fotovoltaïsche zonnepanelen of een geothermische warmtepomp.
Premies zijn ook voorhanden voor:

  • De warmtepomp: De netbeheerder komt jouw investering van een warmtepomp tegemoet met een premie van maximum 1.700 euro.
  • De zonneboiler: De premie van 550 euro per vierkante meter aan collectoren vraag je via de netbeheerder aan. Voorwaarde voor een premie is dat de installatie het Solar KeyMark label heeft.
  • De houtpelletketel: Voor de plaatsing van dit systeem kan je via de Vlaamse Overheid een renovatiepremie krijgen. Via energiesparen.be kan je controleren of ook jouw gemeente hiervoor een premie voorziet.

Meer info over premies en terugverdientijden vind je ook op www.vreg.be en www.premiezoeker.be

Foto’s ©: Vaillant / Viesmann / Atlantic / Okofen

Auteur: KC

Share.

Leave A Reply