Zo maak je elke kamer in huis energiezuinig

Share.

Je huis energiezuinig maken. Het klinkt als een gigantische opdracht die veel bloed, zweet, tranen en geld gaat kosten. Toch hoef je niet meteen in paniek te slaan. In plaats van grote renovatiewerken aan te vatten, kan je kleine projecten per kamer doen. Zo kan je stap per stap werken aan een kleinere energierekening.

Keuken

Wanneer je begint bij je keuken, kan je alvast nagaan hoe het gesteld is met je apparaten. Het is namelijk dat er bij een verouderde vaatwasser heel wat energie verloren gaat. Ga je voor een nieuwe vaatwasser, dan is het raadzaam om eentje te kiezen met een zo goed mogelijk energielabel. Hetzelfde geldt voor een (nieuwe) koelkast. Waar een koelkast met energietype C op jaarbasis 500 kWh verbruikt, heb je met een energietype A+ slechts 201 kWh jaarlijks verbruik. Het overwegen waard.

Merk je daarnaast ook problemen met je kraan, dan is het belangrijk om lekken op te speuren en zo snel mogelijk aan te pakken. Een lekkende kraan kost je jaarlijks ook een aardig sommetje die je liever elders uitgeeft.

Woonkamer

In de woonkamer zijn er twee algemene problemen die je best kunt aanpakken. Enerzijds zijn dat grote ramen waar warme lucht sneller de kamer verlaat en anderzijds is dat de aanwezige elektronica. Qua ramen kan je, wat betreft energiezuinigheid, overwegen om te kiezen voor dubbelglas (of zelfs driedubbelglas). De laatste jaren werd er een dikkere gaslaag tussen de twee ramen verwerkt, waardoor er een betere isolatie gewaarborgd is. De warme lucht blijft dus beter in de woning. Een slimme thermostaat brengt je ook een stap dichter bij een goedkopere energierekening.

Wat betreft elektronica is het -net zoals in de keuken- belangrijk om te kiezen voor energiezuinige apparaten. Ga je voor een nieuwe televisie, dan kan je overwegen voor een energiezuinig toestel. Bij een gemiddeld gebruik, verbruikt een LED TV jaarlijks 54 kWh. Ter vergelijking: een LCD TV verbruikt op die manier 241 kWh en een oude plasma TV zelfs 402 kWh. Let daarnaast ook op dat je televisie uit staat bij niet-gebruik. De slaapstand verbruikt ook nog een beetje.

Slaapkamer

In de slaapkamer kan je enkele kleine zaken aanpakken om een goedkopere energierekening te hebben. Zo kan je gebruik maken van zuinige LED-lampen, ook hier ramen aanpakken en eventueel werken met een oude plafondventilator. Dat laatste verbruikt heel wat minder dan air-conditioning.

Badkamer

In de badkamer kan je je waterrekening verlagen door gebruik te maken van een waterzuinig toilet. Waar een gemiddeld toilet tot 6 liter per bezoek doorspoelt, is dit met een zuinig toilet slechts 4,8 liter. Water besparen kan je ook op je kranen. Sta je onder de douche, dan kan je gebruik maken van de spaarstand op de kraan. Dat voorkomt bijvoorbeeld dat er tijdens het inzepen onnodig veel water zomaar wegstroomt.

Bureau

Ga je voor een nieuwe vaste computer of scherm, dan kan je gaan voor een toestel met een zo goed mogelijk energielabel. Organiseer je daarnaast je bureau met alle kabels die je elektronica lief is, dan kan je ze verzamelen in een stekkerdoos die de mogelijkheid heeft om volledig af te sluiten. Zo voorkom je sluipverbruik. Ook hier kunnen de tips van de LED-lampen en dubbele glasramen van toepassing zijn.

Bureau met grijze muren en een houten assymetrische kast

Zolder

Of je je zolder nu gebruikt als extra kamer, of gewoon om spulletjes op te bergen, de ruimte wordt qua energieverlies erg onderschat. Warmte stijgt en gaat door slechte isolatie vaak verloren via het dak. Is je zolder een extra leefruimte, dan kan je het dak extra goed isoleren. Wanneer het doorgaat als bergruimte, kan je overwegen om onder de zolder te isoleren, om de warmte te behouden in de leefruimte.

Kelder

Ook een kelder wordt vaak vergeten. Via een onafgewerkte kelder gaat er ook ontzettend veel energie verloren. Bij sommigen onder ons is de kelder een leefruimte, waarbij je alle energietips van hierboven in acht kan nemen. Bij anderen is de kelder slechts een (koude) bergruimte, waardoor een goede isolatie ervoor zorgt dat de energie niet onnodig verloren gaat.

Garage

Ondanks de deuren, poorten of ramen van een garage vaak open staan, heb je ook erg veel energieverlies door slechte isolatie. De garage is sowieso al een van de koudste ruimtes in huis, waardoor een goede isolatie van de muren een eerste stap is om de warmte in huis te houden. Je kan daarnaast extra gaten aan deuren of poorten opvullen met strips om energieverlies te beperken.

Daarnaast staan bij heel wat mensen een wasmachine of droogkast in de garage, of in een aparte ruimte. Bij deze toestellen gelden de tips van het energielabel. Bij een gemiddeld gebruik, verbruikt een wasmachine van het energietype B jaarlijks 259 kWh. In datzelfde geval is dat bij een toestel van energietype A+++ slechts 173 kWh.

 

Zoals je merkt hoef je niet heel je huis meteen te verbouwen. Stap per stap een kamer aanpakken doet op termijn al wonderen voor je energiefactuur. Heb jij nog energiezuinige tips? Deel ze met ons in de reacties!

Bron: Doityourself.com en Energids.be

Share.

Leave A Reply