Welke plafondbekleding kies je voor jouw plafond?

Share.

Mooie plafondbekleding tilt je woning naar een hoger niveau en vervult bovendien ook een praktische functie. Zo zorgen waterdichte platen ervoor dat je plafond niet beschimmelt, of houden akoestische panelen ongewenst geluid of echo’s tegen. Hoe haal jij het meeste uit jouw interieur? We zetten de mogelijkheden even op een rijtje:

Kunststof

PVC-panelen zijn een erg veelzijdige keuze voor je plafond. Ze komen in allerlei vormen, kleuren en maten, dus je vindt beslist wat je zoekt. Kunststof is waterdicht, en daardoor ideaal voor gebruik in je badkamer of zelfs een overdekt terras. De panelen zijn makkelijk en doorlopend te installeren en je maakt in een wip uitsparingen voor je spotjes of andere inbouwelementen.

Foto’s: Dumaplast

Hout

Hout is een warm en duurzaam materiaal. Doordat het traag opwarmt maar ook traag terug zijn warmte afgeeft, draagt het bij aan een erg aangenaam binnenklimaat. En natuurlijk wil het oog ook wat: heel wat mensen zijn erg te vinden voor de rustieke uitstraling van een natuurhouten plafond (maar je kan het ook schilderen in een kleur naar keuze).

Foto’s: ABS Bouwteam

Kurk

Kurk is een natuurproduct dat erg goed absorbeert en in heel wat verschillende vormen voorkomt. Sommigen gaan voor de robuuste look van natuurkurk, anderen verkiezen een van de veelzijdige prints en texturen die kurk te bieden heeft. Die laatste zijn in recente jaren zo ver geëvolueerd dat ze nauwelijks nog te onderscheiden zijn van steen of hout. Naast de typerende rollen en klikproducten, kan je kurk ook laten spuiten. Elke toepassing heeft zijn eigen look en eigenschappen, dus goed vergelijken is de boodschap.

Gipskarton

Gipskarton sluit nauw aan bij klassieke pleisterplafonds en is vooral in houtskeletbouw schering en inslag. De panelen bestaan in verschillende soorten en diktes, en je kan er echt alle kanten mee uit. Zo bestaan er onder andere geluidswerende en vochtwerende panelen, gebogen platen voor een speciaal effect, en een hele resem aan bevestigingswijzen die perfect aansluiten bij de ondergrond van jouw plafond.

Spanplafond

Het spanplafond of verlaagd plafond is ideaal om oneffen plafondoppervlakken, kabels of ventilatieschachten te verstoppen of je verlichting gemakkelijk te integreren in je interieur. Het bestaat zowel in PVC als polyester en kan naadloos gemonteerd worden. Als je wil, kan je het doek zelfs laten bedrukken met patronen of een foto voor een extra persoonlijke afwerking.

Foto links: MonaVisa, foto rechts: Spanlux

Meer plafondtips nodig? Zo kan je aan de slag gaan met een laag plafond, een hoog plafond én hoe je een plafond moet schilderen! 😉

Share.