7 verborgen kosten bij een woonlening

Share.

Wie op zoek gaat naar een woning, houdt daarbij rekening met heel wat factoren. Ook het financiële luik wordt sowieso goed nageplozen. Al houdt niet iedereen rekening met elk detail dat de woonlening inhoudt. Waar heel wat huizenjagers hun eigen budget en dat wat ze kunnen lenen afstemmen op de kostprijs van hun droomwoning, zijn er ook nog enkele verborgen kosten die je niet mag vergeten.

1. Dossierkosten

Een lening aangaan brengt -net zoals met heel wat officiële documenten- uiteraard een hoop papierwerk met zich mee. Je stapt niet elke dag de bank binnen om een hypotheek af te sluiten, waardoor één van de belangrijkste financiële beslissingen best goed worden neergepend. En dat werk komt op de schouders van de bank terecht. Gevolg, je betaalt voor de dossierskosten. Sinds 1 april 2017 mogen ze echter maximaal 500 euro kosten. Er zijn banken die uiteraard het maximum aanrekenen, maar sommige banken zijn ook goedkoper.

2. Aktekosten

Wanneer je een woning gaat kopen en je bent met de eigenaar een bod overeengekomen, dan volgen de verkoopsovereenskomst en -maximum vier maanden later- de notariële akte om de verkoop officieel te bevestigen. Zo’n notariële akte heb je ook nodig bij de bank. Wanneer je een lening aangaat, is de woning die je ermee wil aankopen, de waarborg. De kosten van zo’n notariële akte bedragen 1% registratierechten op het ontleende bedrag, de kosten en het ereloon van de hypotheekbewaarder en de inschrijving in het hypotheekregister. Die bedraagt 0,3%.

3. Schattingskosten

Een bank verwacht dus een woning als waarborg van de hypotheek. Kan je je hypotheek niet aflossen, dan kan de bank in het ergste geval je woning verkopen en de opbrengsten ervan bijhouden om je schulden af te lossen. Om die woning te kunnen verkopen, moet je huis of appartement uiteraard eerst geschat worden door een onafhankelijke schatter. En die kosten, die betaal jij. In sommige gevallen betaal je een vaste schatprijs, maar de meeste schattingen hanteren een schaalmodule. Hoe duurder je geschatte woning, hoe meer schattingskosten je moet neertellen.

4. Reserveringscommissie

Hier gaat het voornamelijk over hypotheken die afgesloten worden om een woning te bouwen of eentje waar een ontzettend stevige en lange renovatieweg af te leggen is. Wie in dit geval geld leent, heeft het volledige bedrag niet meteen nodig. Het geld dat je hebt opgenomen in je hypotheek, maar niet wordt opgenomen, ligt voor jou opzij. Maar omdat de bank dat geld ter beschikking van jou moet houden -zonder dat er wat mee gedaan wordt- vragen ze een reserveringscommissie. Ga je bouwen, vraag dan de tarieven zeker op bij je bank.

5. Brandverzekering

Omdat je huis of appartement borg staat voor je woonlening, wil je bank -en jij uiteraard ook- dat ze niet in waarde daalt. Daarom is het belangrijk om je huis en inboedel te verzekeren. Een basisbrandverzekering verzekert je tegen brandschade voor zowel het gebouw, als de inboedel. Deze verzekering is in tegenstelling tot wat algemeen wordt aangenomen niet verplicht. Een bankinstelling kan je echter soms verplichten om een brandverzekering te nemen, alvorens je je hypotheek kan afsluiten.

6. Schuldsaldoverzekeringen

Stel dat je als koppel koopt, dan bestaat het risico dat één van de twee overlijdt en de partner achterblijft. En hoewel het bij wet niet verplicht is, is het in de praktijk zeer vaak zo dat het contractueel vastgelegd moet worden. Daar heeft een bank wel recht toe. Zij willen namelijk dat de lening nog steeds uitbetaald kan worden, zelfs als één van de twee partners alleen komt te staan. De schuldsaldoverzekering garandeert jou een (gedeeltelijke) terugbetaling van het kapitaal.

7. Notariskosten

Bij de notaris ga je niet alleen langs om de aankoop van je woning te laten vastleggen in een notariële akte. Ook je hypothecaire lening moet door hem of haar worden toegekend en dat brengt ook de nodige kosten met zich mee.

Bij de kosten van de aankoop van je huis of appartement heb je uiteraard de interest zelf. Deze is geen verborgen kost, want wie leent, heeft hopelijk wel door dat geld lenen ook geld kost. De interestvoeten liggen bij bijna elke bank anders, dus stap met deze en bovenstaande informatie meerdere banken binnen en scoor jouw hypotheek

Share.