Zo bespaar je geld tijdens het bouwen van je huis

Share.

Met de bouw van een huis komen heel wat kosten kijken. Een aardig budget vooraf bij elkaar harken is dus zeker welkom. Ook tijdens het bouwproces is investeren in nieuwe materialen of onvoorziene omstandigheden een situatie om rekening mee te houden. Maar zijn er ook manieren waarop je tijdens het bouwen van je huis toch een beetje kan besparen? Uiteraard!

1. Beheer je budget

Alles begint vanzelfsprekend bij je budget. Zonder centjes geen -of maar een halve- woning. Als je op voorhand een goed budget opstelt met enkele ingecalculeerde -doch onvoorziene- omstandigheden, dan kan je die kost beter opvangen. Doet die kost zich niet voor, des te beter.

Bij het opstellen van je budget is het belangrijk om te werken met limieten. Wat is het uiterste budget en voor welke fase van het bouwproces trek je welke som uit je portefeuille? Om dat te kunnen inschatten, vraag je best meerdere prijsoffertes aan van zowel materiaal als aannemers. Zo weet je perfect wat je wil en waar je qua prijs aan toe bent.

2. Eenvoud siert (je portefeuille)

Niet elke fase van het bouwproces is gelukkig even prijzig. De ruwbouw is bijvoorbeeld goed voor ongeveer 50% van de totale bouwkost. Afhankelijk van de keuzes die je in deze fase maakt, loopt de kostprijs stevig op. Besparen op funderingen is geen goed idee, maar kiezen voor een eenvoudige constructie met degelijke en budgetvriendelijke materialen levert je alvast een kleine korting op.

Ook de afwerking is een stevige hap uit je budget. Besparen kan je door voorlopige afwerkingen te gebruiken. Een vloer waarvan je weet dat je ze na enkele jaren toch moet veranderen voor iets definitiefs bijvoorbeeld. Of je meubels aankopen bij een iets goedkopere, doch degelijke Zweedse meubelgigant. PS: IKEA is echt wel uniek. En je huis helemaal inrichten met een beperkt budget? Dat kan ook!

3. Ga voor lokaal

Wanneer je overweegt een nieuw project aan te vatten, dan kan je best even nagaan of er gespecialiseerde bouwbedrijven in de buurt aanwezig zijn. Niet alleen krijg je in sommige gevallen een extra korting als je alles aankoopt bij dezelfde firma, als er iets om de hoek geleverd moet worden kan het goedkoper uitvallen als ze het iets sneller kunnen bezorgen. Want tijd is geld. 😉

4. Overweeg een sleutel-op-de-deur

Een bouwgrond zoeken, kopen en dan beginnen aan de plannen voor je nieuwe woning? Dan heb je al een flinke hap uit je budget moeten nemen. Maar komt het goedkoper uit als je gaat voor een sleutelklare woning? Qua bouwgrond bieden heel wat sleutel-op-de-deurfirma’s afgewerkte projecten aan in grotere kavels om de kosten op dat vlak te drukken. Daarnaast houden ze met alle factoren rekening en geniet je op die manier van extra voordelen. Of het dus een pasklaar antwoord heeft: neen. Maar je kan dit wel opnemen in je budgetberekening. Misschien komt zo’n woning goedkoper uit.

De voor- en nadelen van een sleutel-op-de-deurwoning lees je hier!

5. Help de aannemer…

Nadat je de geschikte aannemer gevonden hebt, kosten al deze werkuren handenvol geld. Maar hoe kan je daarop besparen? Daar zijn twee opties voor. Enerzijds kan je de aannemer een handje toesteken door bijvoorbeeld voorbereidend werk te doen. Voegen uitkrabben of putjes vullen bijvoorbeeld. Maar anderzijds kan je het aantal werkuren beperken door de aannemer te gebruiken als leraar. Hij of zij doet het werk dan één keer voor en leert het aan de eigenaars, waarna zij het werk zelf doen.

6. Of doe-het-zelf!

Ben je zelf een handige harry of heb jij familie die de handen graag uit de mouwen steekt? Dan is het misschien een goed idee om zelf meerdere taken te doen. De vraag is dan wel of jij en je oom, vader of neef verzekerd zijn. Bij deze tip is het in ieder geval raadzaam om te doen waar je zeker van bent. Is er een taak dat je echt niet (aan)kan of wil? Besteed het dan best uit, voor je achteraf nog meer kosten hebt dan verwacht.

7. Niet besparen

Het klinkt als een vreemde tip, maar op sommige vlakken mag je niet besparen. Je fundering wil je bijvoorbeeld zo stevig mogelijk. Dan is het geen zaak om daar enkele eurootjes minder aan te spenderen. Voor zulke levenslange werken ga je liefst voor degelijkheid. Doe je dat niet, moet je later misschien nog meer betalen om het te herstellen.

Daarnaast kan je ook al investeringen doen voor de toekomst. Zo hoef je je later geen zorgen meer te maken voor toepassingen zoal een warmtepomp, traplift of domotica. Meer toekomstgerichte tips vind je hier!

Naast besparen kan je ook genieten van premies. Zo moedigt de Vlaamse Overheid je aan om je huisje te voorzien van energiezuinige materialen en te investeren in zaken zoals een zonneboiler of degelijke isolatie? Alle (nieuwe) premies vind je hier.
Share.