Het bouwen van een woning is waarschijnlijk een van de grootste investeringen van je leven. Gelukkig zijn er verschillende manieren om kosten te besparen doorheen het hele bouwproces. Van je eerste bezoek aan de architect tot het aanvragen van de premies achteraf, we geven je vijf tips om een nieuwbouwproject zo budgetvriendelijk mogelijk te houden.
1. Maak een slim bouwplan
Een goed doordacht bouwplan is de eerste stap naar een kostenefficiënt bouwproces. Kies voor een ervaren architect die je kan helpen om een slim bouwplan uit te dokteren. Dat is belangrijk, want de ene nieuwbouwwoning is zeker de andere niet. Een compact en praktisch ontwerp zal je al snel enkele duizenden euro’s besparen op bouwkosten.
Hoe je dat doet? Vermijd onnodige hoeken en complexe vormen die de constructie moeilijker en zo ook duurder maken. Een eenvoudig, rechthoekig pand staat er vele malen sneller dan een complexe woning vol uitbouwen en uitspringende elementen. Hoe sneller het gebouw er staat, hoe minder arbeidskosten je moet ophoesten. En hoe minder bouwmaterialen nodig zijn, hoe lager de factuur zal uitvallen. Kleiner bouwen zal logischerwijs minder kosten.
Tip: think outside the box. Een houstkeletbouw of modulaire constructie kan in bepaalde gevallen interessant zijn. Je bespaart er tijd mee en maakt het nieuwbouwproject mogelijk goedkoper. Bespreek met je architect of die opties je geld kunnen besparen.
2. Bespaar met je materiaalkeuze
Het spreekt voor zich dat de keuze van materialen een grote invloed heeft op de totale afrekening aan het einde van de rit. Wil je een badkamer in Carrara-marmer, dan zal je daar veel meer voor betalen dan een badkamer bekleed met standaardtegeltjes. Door slimme keuzes te maken, kan je besparen zonder in te boeten op de kwaliteit van je woning.
Dat hoeft ook niet te betekenen dat je je interieurdromen hoeft op te geven. Er zijn tal van imitatiestenen en -marmers op de markt die nauwelijks van de oorspronkelijke versies te onderscheiden zijn. Ga langs bij verschillende aanbieders van tegels, bakstenen en meubels om er de beste en voordeligste opties uit te pikken. Kies voor leveranciers uit jouw omgeving om transport- of leveringskosten zo laag mogelijk te houden. Houd zeker tweedehandswebsites in de gaten, want daar vallen mooie koopjes te doen!
Tip: vloeren en bakstenen worden ook ‘per lot’ verkocht. Dat zijn restjes die verkocht aan de man gebracht worden aan heel lage prijzen. Het gaat bijvoorbeeld om vloeren die niet langer geproduceerd worden of die kleine imperfecties zoals lichte kleurverschillen vertonen. Het loont zeker om ernaar te vragen!
3. Steek je handen uit de mouwen
Zelf de handen uit de mouwen steken is misschien wel de beste manier om de kosten van je nieuwbouwproject te drukken. Al moet je natuurlijk wel realistisch zijn met wat je zelf kan doen en wat je beter aan professionals overlaat.
Wil je een grote som besparen door te DIY-en, bereid je dan goed voor op de klusjes die je te wachten staan. Duik in de doe-het-zelfwereld, vergaar zoveel informatie als mogelijk, bekijk instructievideo’s en volg eventueel hier en daar een workshop. Heb je vrienden of familieleden die kennis van zaken hebben, betrek hen dan bij je plannen en vraag om raad of een helpende hand.
Ben je geen handige harry, leg je dan toe op eenvoudige taken zoals schilderen, de tuin aanleggen, kleine afwerkingswerken en eventueel vloeren. Ben je niet aan je proefstuk toe, dan kan je ook de elektriciteit, loodgieterij en de bouwstructuur (deels) voor je eigen rekening nemen. Al loont het dan altijd om je plannen te laten nakijken door een expert. Investeer ook in goede, kwalitatieve gereedschappen die het werk gemakkelijker en efficiënter maken.
Is de bouwklus uiteindelijk toch van een groter kaliber dan je had gedacht, haal er dan alsnog een professional bij. Het loont om renovatiefouten meteen recht te zetten en je ego even aan de kant te schuiven. Negeer je je fouten, dan kunnen ze tot kleine rampen leiden die je uiteindelijk veel meer geld zullen kosten.
4. Vergelijk offertes
Voor de klusjes die je zelf niet kan uitvoeren, sla je beter de handen in elkaar met een aannemer die van aanpakken weet. Vraag voor elke klus verschillende offertes aan. Zo kan je de werken aan de laagste prijs laten uitvoeren en kan je makkelijk enkele honderden of zelfs duizenden euro’s besparen.
Dat betekent echter niet dat je altijd voor de factuur met de laagste prijs moet gaan. Kies voor de aannemer die de beste prijs-kwaliteitverhouding biedt. Bestudeer het voorstel grondig en ga na of alle onderdelen van de klus inbegrepen zijn in de totaalprijs. Worden de transportkosten doorgerekend? Moet je bijbetalen voor bepaalde materialen of gespecialiseerd gereedschap? Wat staat er in de kleine lettertjes? En hoeveel garantie krijg je op de werken? Maak een weloverwogen keuze en kies voor het interessantste aanbod.
5. Vergeet je premies niet aan te vragen
Kies je ervoor om een oude woning te verbouwen, dan kan je voor allerhande premies bij de overheid of overheidsinstanties terecht. Een premie voor wie een nieuwbouwwoning het leven inroept, is er niet, maar wie energiezuinig bouwt, kan hier en daar wel een mooi cadeautje bij Vadertje Staat scoren.
Nog tot eind 2024 geldt er een tijdelijk verlaagde btw van 6% voor wie een warmtepomp installeert in een nieuwbouwwoning of een woning die jonger is dan tien jaar. Combineer je die warmtepomp (of een elektrische accumulatieverwarming, elektrische boiler of warmtepompboiler) met een slim sturingsapparaat, dan krijg je dat apparaat voor de helft terugbetaald.
Bronnen: Vlaanderen.be, Brussels Huisvesting, Wallonie.be