Passief wonen, iets voor jou?

Share.

Steeds meer Belgen gaan passief wonen. Maar we merken bij heel wat mensen toch ook twijfel. Onbekend is vaak onbemind. In dit artikel zetten we alles eens op een rijtje. Wil je weten wat passief wonen juist is? En welke voor- en nadelen er aan verbonden zijn? Lees dan verder!

Een passief huis is een gebouw dat voldoet aan de eisen van het passiefhuiscertificaat. Dat betekent dat ze niet meer dan 15 kWh/m² per jaar mogen verbruiken voor ruimteverwarming. De totale benodigde warmte wordt gedurende een langere periode verkregen uit passieve warmtebronnen, zoals de zon, de bewoners en andere elektrische apparaten. Er hoeft dus geen verwarmingssysteem aan te pas te komen. Een goede thermische isolatie en kierdichtheid houdt de warmte van deze passieve warmtebronnen immers binnen.

De voordelen

Het grootste voordeel is natuurlijk een lagere energiefactuur. Gemiddeld ligt die vier tot tien keer lager dan in een klassieke woning. Daarnaast biedt passief wonen nog enkele andere voordelen:

  • Een lagere CO2 uitstoot: je moet minder verwarmen, dus stoot je ook minder CO2 uit. Zeker wanneer je investeert in een milieuvriendelijk verwarmingssysteem, zoals een warmtepomp of pelletkachel.
  • Een goede geluidsisolatie: een passiefwoning is bijzonder goed geïsoleerd. Die extra isolatie houdt niet alleen de koude tegen, maar ook geluid.
  • Een mooi belastingvoordeel: tot 7.900 euro op 10 jaar!
  • Subsidies: je kan een premie van 1.500 euro krijgen voor de bouw van een passiefhuis.
  • Minder onroerende voorheffing.: je krijgt tot 40% korting op je onroerende voorheffing over 10 jaar. Dat is een besparing van 1.500 tot 2.300 euro.
  • Comfort: in een klassieke woning wordt het al snel erg koud als de verwarming niet aanstaat. Denk maar aan koude gangen, badkamers of slaapkamers. Woon je passief, dan heb je daar dankzij de goede isolatie veel minder last van.
  • Toekomstgericht: Passiefwoningen zijn de woningen van de toekomst. Investeer vandaag in passief wonen en je hebt een huis dat klaar is voor de toekomst. De verkoopwaarde blijft daardoor ook hoog.

De nadelen

  • Het is duurder: een passieve woning bouwen is gemiddeld 10 tot 15% duurder dan het bouwen van een klassieke woning. De bouwkosten worden de hoogte in gejaagd door het gebruiken van meer isolatie, het ventilatiesysteem en de driedubbele beglazing, enzovoort. Je verdient die extra investering op termijn natuurlijk wel terug door je lagere energiekosten.
  • Een beperkt aanbod: er zijn op dit moment nog niet zo veel bouwbedrijven die weten hoe ze een passiefwoning moeten bouwen. Ook bij architecten is de kennis beperkt. Daardoor stijgt de prijs voor expertise en vakkennis.
  • Hogere milieubelasting tijdens de bouw: er zijn meer materialen nodig bij het neerzetten van een passiefhuis, o.a. voor de isolatie. Het transport en de productie van dit materiaal zorgen voor een hogere milieubelasting.

Wat denk je, passief wonen iets voor jou? Laat het ons weten in de comments!

Auteur: PJG
Foto: HLM Architects

Share.