Hierop moet je letten bij het kiezen van een kookplaat

Share.

Als je een nieuwe keuken wilt, moet je heel wat beslissingen nemen. Heb je bijvoorbeeld al een kookplaat gekozen? Wij helpen je alvast een handje om de ideale kookplaat te kiezen door de vier belangrijkste soorten voor je op een rijtje te zetten.

 1. Gaskookplaat

Een van de populairste kookplaten door de jaren heen is ongetwijfeld de gaskookplaat. Daar heb je natuurlijk een gasaansluiting voor nodig. Vandaag vind je gaskookplaten met een ingebouwde vonkontsteking, waardoor je niet hoeft te sukkelen met lucifers of aanstekers. Een stuk makkelijker en veiliger, dus.

Voordelen:

 • Een gaskookplaat is een van de goedkopere soorten. Dus als je al je geld hebt uitgegeven aan dure toestellen en een mooi keukenblad, is een gaskookplaat geen slecht idee.
 • De vlam kun je heel precies regelen, waardoor je al je potten en pannen altijd onder controle hebt.
 • Terwijl je bij inductiekookplaten speciale potten moet aanschaffen, kun je op gaskookplaten letterlijk alle potten en pannen gebruiken.
 • Een gaskookplaat is energiezuinig. Gas wordt immers voor 100% omgezet in warmte. Goed voor de planeet én je portemonnee.

Nadelen:

 • Hou je niet van schoonmaken? Een gaskookplaat proper krijgen, is een hele karwei. Al krijg je de glazen oppervlakken van tegenwoordig al een stuk sneller spik en span.
 • Houd er rekening mee dat je een aardgasaansluiting én een gasleiding tot in je keuken nodig hebt. Zonder kun je geen gaskookplaat installeren.

Meer lezen over gaskookplaten? Dat kan hier!

2. Elektrische kookplaat

De elektrische kookplaten die je zo’n vijftig jaar geleden in elke keuken vond, worden vandaag niet veel meer gekocht. Ze zijn enkel nog populair in huurwoningen omwille van de lage aankoopprijs. Bij dit type kookplaat verwarmt een spiraal of plaat elektrisch op. Dit geeft hitte af aan je potten en pannen.

Voordelen:

 • Een elektrische kookplaat is samen met de gaskookplaat een van de goedkoopste soorten.
 • De platen koelen erg traag af, waardoor je je vuur makkelijk kunt uitzetten en je gerecht nog even kunt laten sudderen. Dat kan zelfs met het koken van pasta.

Nadelen:

 • Bij sommige kookplaten zie je meteen als ze heet zijn, maar niet bij de elektrische. Zo is een ongelukje natuurlijk snel gebeurd. Tenzij je voor een elektrische plaat met restwarmte-indicator kiest. Maar die kookplaat is al een stuk duurder.
 • De meeste klassieke elektrische kookplaten zijn niet egaal, maar hebben een geribbeld oppervlak. Lastig om te poetsen, zeker als je met sausjes knoeit.

Foto: Siemens

Is een elektrische kookplaat iets voor jou? Meer info vind je hier!

3. Vitrokeramische kookplaat

De opvolger van de klassieke elektrische kookplaat is de vitrokeramische kookplaat. Het verschil: een volledig vlak oppervlak dat sneller opwarmt.

Voordelen:

 • Je betaalt iets meer dan een klassieke elektrische kookplaat, maar je hebt er jarenlang plezier van.
 • Het oppervlak is makkelijk te onderhouden. Heb je geknoeid? Even laten afkoelen en met een vochtige doek over vegen en klaar.
 • Vitrokeramisch glas is steenhard en barst dus niet snel, zelfs niet al je je zwaarste pan laat vallen.
 • Je ziet meteen wanneer de plaat nog warm is dankzij de restwarmte-indicator. Kwestie van je niet te verbranden.

Nadelen:

 • Een vitrokeramische kookplaat is duurder in verbruik dan bijvoorbeeld een gaskookplaat. Je moet immers rekening houden met een opwarmtijd.
 • Heb je een afwasmachine, koelkast en oven? Dan sluit je die best aan op een andere elektriciteitsgroep omdat een vitrokeramische kookplaat veel energie verbruikt.
 • Het duurt veel langer om de platen echt warm te krijgen, in tegenstelling tot andere type kookplaten.

Meer info over een vitrokeramische kookplaat lees je hier!

4. Inductiekookplaten

Inductiekookplaten vind je tegenwoordig overal. Deze kookplaat heeft een erg hoog vermogen waardoor je een speciale elektrische aansluiting (drijfkracht) nodig hebt. Heb je dat niet? Dan hou je best rekening met wat extra installatiewerk en -kosten. Een inductiekookplaat genereert een magnetisch veld. Als je daar een pot of pan opzet, reageert die door warm te worden. En daardoor is niet elk stel potten en pannen geschikt om te koken op inductie.

Voordelen:

 • Inductiekookplaten bestaan uit een glazen oppervlak, wat je in een mum van tijd proper maakt.
 • Het koken gaat een stuk sneller, doordat je potten en pannen heel snel en gelijktijdig opwarmen.
 • Heb je kleine kinderen in huis? Met een inductiekookplaat hoef je je geen zorgen te maken dat je oogappels zich verbranden. Niet het kookoppervlak wordt warm, enkel de potten en pannen.
 • Een inductiekookplaat verbruikt een stuk minder energie dan een elektrische of een keramische kookplaat.

Nadelen:

 • Als je niet de juiste elektriciteitsaansluiting hebt voor inductiekookplaten, kan de prijs flink oplopen. Vanaf drie kookpitten is immers een 3-fasen aansluiting (drijfkracht) aangeraden.
 • Je hebt hoogstwaarschijnlijk een nieuw stel potten en pannen nodig, als je niet eerder op inductiekookplaten kookte.

Kook jij binnenkort op een inductiekookplaat? Informeer je alvast hier!

Overzicht

  Gaskookplaat Elektrische kookplaat Vitrokeramische kookplaat Inductievuur
Prijs* Vanaf € 120,- Vanaf € 150,- Vanaf € 200,- Vanaf € 250,-
Veiligheid * ** ** ***
Kookbeleving *** * * ***
Geschikt om te wokken Ja Nee Nee ja
Onderhoudsgemak * ** *** ***
Makkelijk te plaatsen ** *** *** *
Nodig voor de installatie Gasaansluiting 220 V 220 V 3-fasen (vanaf drie kookpitten)
Precisie *** * ** ***
Warmt snel op *** * ** ***
Geschikt voor alle potten en pannen Ja Ja Ja Nee
Energieverbruik ** *** *** **

* Adviesprijs voor 4 kookpitten, voor een product van een A-merk. Niet bindend.

Welke is jouw favoriet?

Auteur: EM

Share.