Luide buren? Zo losten deze architecten het op!

Share.

Stel je voor: je vindt een perfect stukje bouwgrond in een rustige straat in een gemeente waar je absoluut wil wonen. Alles lijkt te kloppen, behalve de buren. Want naast dat stukje grond is er een groot truckersbedrijf dat voor de nodige geluidsoverlast zorgt. Wat nu? De grond laten schieten, of toch maar het beste ervan maken? DMOA Architecten zag er het potentieel in en het architectenbureau schudde een slim plan uit de mouw!

The Screen

Een hele uitdaging was het voor DMOA Architecten, om een huis in Bierbeek te ontwerpen zonder dat je last hebt van de buren. “Het was een prachtig perceel”, steken ze bij de architecten van wal. “Maar spijtig genoeg gelegen naast een truckersbedrijf, dat toch wel een rumoerige rechterbuur is, waar je liever zo weinig mogelijk van merkt.” Om de nieuwe bewoners af te schermen van de buren en een zo rustgevend mogelijke omgeving te creëren, ontwierpen ze een woning, die zelf zal fungeren als schild.

Maar hoe hebben ze dat nu precies gedaan. “Wel, we schoven een smal en lang huis helemaal tegen de rechter bouwlijn. De woning zèlf treedt op die manier op als scherm -vandaar de naam The Screen-voor de lawaaierige buren. De gevel aan de rechterzijde is ‘blind’, terwijl de andere zijde van de woning zich vrijelijk opent naar het fraaie landschap. Daar ligt nu een grote, zonnige tuin, waar nog weinig te merken is van het wagenpark en bijhorend geronk. Alles valt op die manier in z’n plooi door een atypische inplanting en volume…”

Foto’s: Luc Roymans

Het uitstekende raam

De hele woning is een pareltje, maar het paradepaardje van het huis bevindt zich toch wel op de eerste verdieping. Vanaf de straatkant -waar de garage te vinden is- merk je het al. De twee verdiepingen staan niet pal op elkaar. Vreemd, hoor ik je denken, maar er zit een idee achter. “Boven de garage liggen de kinderkamers en daar kreeg het volume een knikje naar links met een groot raam in de zijgevel. Op die manier kunnen de kindjes vanuit hun bed genieten van een prachtig uitzicht en geeft de knik een leuke dynamiek aan de voorgevel.”

Foto’s: Luc Roymans

Licht in het interieur

Wie binnenwandelt, merkt onmiddellijk de grote hoeveelheid licht op. “Het achtereinde van het volume is schuin afgesneden. De leefruimte richt zich zo naar het mooiste panorama. De korte achtergevel is volledig beglaasd om het landschap en het licht maximaal naar binnen te halen. De raampartijen zijn groot en bewust ingeplant zodat ze het uitgestrekte landschap omlijsten. Ze dragen bij aan de vormelijke zuiverheid. En niets mocht dat verstoren”, vertellen ze bij DMOA Architecten.

Ook de keuze van het materiaal in het interieur werd zorgvuldig uitgekozen. “De niet-bepleisterde ruwbouwwanden in geplankt beton waren het startpunt. Houtfineer met gelijkaardige textuur en kleur sluit hier sereen op aan. De witte gietvloer en het wit bepleisterde plafond laten de beton en fineer nog sterker naar voren komen.”

Foto’s: Luc Roymans

Optimaal comfort

Een prachtige woning, veel licht en een schitterend interieur, dat vraagt ook om het nodige wooncomfort. “Al die grote ramen zijn langs de buitenzijde van screens met horizontale lamellen voorzien. Deze worden automatisch gestuurd via een weerstation om zo het binnenklimaat te optimaliseren, maar kunnen ook manueel bediend worden. De zon en privacy worden zo steeds naar wens van de bewoners geregeld. Deze slimme techniek is aangesloten op het centrale domoticasysteem.”

Daarnaast is de woning volledig voorzien van vloerverwarming, gestuurd door een energiezuinige condenserende gasketel met water op lage temperatuur. Zelfs in de slaapkamer wordt het verwarmd langs de vloer. Tot slot is er een uitgekiend verlichtingsplan dat perfect past in de minimalistische sfeer.

Foto’s: Luc Roymans

Kamer met uitzicht

Een zijkant dat volledig ‘blind’ is naar het bedrijventerrein toe en een open zijde met veel glaspartijen om de natuur in huis te halen. Het contrast kan haast niet groter zijn. In elke kamer van het huis geniet je van een onwaarschijnlijk uitzicht. Zelfs vanuit je bed of bad kijk je uit op al het groen in de omgeving. Ook voor de architecten was het een geslaagd project: “We hadden hier te maken met een heel fijne, enthousiaste bouwheer en kwalitatieve aannemers. Het hele bouwproces is daardoor vlot kunnen verlopen en met weinig problemen. We zijn daarbij zeer tevreden met het eindresultaat en kijken dus zeker met een goed gevoel terug op dit project.”

Foto’s: Luc Roymans

Met medewerking van DMOA Architecten
Foto’s: Luc Roymans

Share.