Een comfortabel huis voor maar 17.000 euro

Share.

Steeds vaker gaan we op zoek naar slimme en goedkope oplossingen om te wonen. Enkele architectuurstudenten van Rural Studio zochten een antwoord op de vraag: “hoe ontwerp je een woning aan een betaalbare prijs met nodige comfort?”

We bevinden ons in Serenbe, een wijk in de buurt van Chattahoochee Hills in de Amerikaanse staat Georgia. Daar hebben architectuurstudenten van de Auburn Universiteit in West-Alabama (VS) jarenlang gewerkt aan een type woning die elke starter zou kunnen betalen. Het resultaat was een pilootproject met twee huizen die elk één slaapkamer bevatten en qua materiaal niet meer dan 12.000 euro kostten. Daarnaast rekent het bedrijf ook nog de werkuren aan, goed voor zo’n 5.000 euro. Het resultaat is een huisje van 51 vierkante meter oppervlakte voor amper 17.000 euro.

Foto: Fastcompany.com

Maar wat wil Rural Studio nu bereiken? “Wel, we proberen zulke woningen op termijn naar de bredere markt te verschuiven. Alleen bevinden we ons nu in een soort van experimentele fase van het programma, waarin we echt proberen te achterhalen hoe we dit huis kunnen commercialiseren”, zegt Rusty Smith van Rural Studio. “Met de huidige prototypes hebben we een eerste test om alle dingen te achterhalen die we niet wisten en om alle verkeerde veronderstellingen of beslissingen recht te zetten.”

Sindsdien zijn de architectuurstudenten urenlang bezig om elk detail bij te stellen en het huis te optimaliseren. Daarbij is elk materiaal zorgvuldig uitgekozen. “De huizen zijn meer gebouwd als vliegtuigen dan huizen, waardoor we ze veel beter kunnen laten overstijgen dan de structurele vereisten. De fundering van het huis, bijvoorbeeld, maakt gebruik van uitkragingen, dat zijn wipvormige balken om hout en beton te sparen en het huis sterker maken dan een normale ondergrond.”

Foto: Fastcompany.com

Omdat het ontwerp niet in de gebruikelijke gidsen van de Amerikaanse ambtenaren staat, moesten de architecten de werking van de woning uitleggen. “We gebruiken materiaal veel efficiënter, maar helaas krijgen we voor het invullen van deze woningen nog geen vergunningen in de meeste steden.” Bijgevolg betekent dit dat het nog niet in elke Amerikaanse staat kan worden uitgerold en dus een toekomst in ons land hoogst onzeker is.

En toch geven ze niet op. “We zijn op zoek naar een manier om zulke woningen voor iedereen te maken. Een eerste idee is om een gedetailleerde gids te maken die alles uitlegt, van hoe elk stuk te bouwen – met Ikea-achtige instructies – tot hoe lokale ambtenaren het moeten benaderen. Er zijn namelijk duizend-en-één zaken in je woning die je niet ziet, maar het zijn net die bouwtechnieken die je woning zelfs nog beter laten presteren dan een hedendaagse woning.”

Foto: Fastcompany.com

Tot slot gingen de architectuurstudenten verder in hun uitwerking naar het ideale project. Naast de hele handleiding die ze uiteindelijk moesten maken, botsten ze op nog enkele problemen die ze niet hadden voorzien. “Onze huisjes -51 vierkante meter- waren blijkbaar té klein”, klinkt het bij Rural Studio. “Blijkbaar een veelvoorkomend probleem bij een tiny house. Ironisch genoeg moet je bepaalde minimumgroottes in acht houden wanneer je een woning ergens wil neerzetten. Daarom zullen de woningen in het pilootproject eerst eigendom zijn van de staat en ter beschikking gesteld worden van kunstenaars.”

Foto: Fastcompany.com

Rural Studio blijft voorlopig zoeken naar de ideale mini-woning, zonder in te boeten aan comfort. Er is een slaapkamer aanwezig, evenals een keuken, badkamer en leefruimte. Alles is aanwezig om een alleenstaande of een koppel probleemloos onder te brengen. Daarbij proberen ze nog steeds de kosten laag te houden of het zelfs nog beter te doen dan de 17.000 euro (12.000 aan materiaal en 5.000 om het te bouwen) die ze voorlopig per miniwoning neertellen. Mochten ze er in slagen om alle plooien glad te strijken en een feilloos project af te leveren dat ook haalbaar is, dan kunnen ze niet wachten om de wereld te veroveren. En kom ook maar langs in België, heren!

Bron: Fastcompany.com

Share.