Maak je huis herfstproof met deze 8 decoratietips

Share.

Een dekentje, een kop warme chocolademelk en de open haard aan: de herfst is dé ultieme voorbereiding voor de winter, en hét seizoen om gezellig binnen te zitten. Met deze 8 decoratietips hou je de herfstkou buiten en maak je van je interieur een warm geheel waar gezelligheid primeert.

1. Besteed aandacht aan de verlichting

De dagen worden korter. Daarom is de juiste verlichting een must. In bepaalde ruimtes is heldere verlichting noodzakelijk, denk aan de keuken, hal en badkamer. Maar op andere plekken – denk aan je woonkamer en ontspanningsruimte – staat het je vrij om creatief aan de slag te gaan met een mix van heldere en sfeervolle verlichting. Een staande lamp met dimmer geeft bijvoorbeeld heel wat gezelliger licht dan gewone heldere plafondverlichting. In je slaapkamer kan je het zelfs met alleen sfeerverlichting stellen. Zo creëer je een omgeving waar je echt tot rust kan komen.

2. Geef je eetstoelen een upgrade

Een makkelijke ingreep die het uitzicht van je eetkamer meteen heel wat huiselijker en herfstiger maakt: zachte kussens op je eetstoelen leggen. Zo zit je niet alleen comfortabel, maar wordt je kamer in een klap ook minder kil. Let er wel op dat de kussens af- of uitwasbaar zijn, zodat ze ook de feestdagen – lees: morsen met kroketten – overleven!

3. Gebruik donkere kleuren

In de zomer en lente mag het dan allemaal fris en fruitig zijn, om herfstsfeer te creëren grijp je toch best terug naar donkere kleuren. Donkerbruin, bordeaux of diepblauw bijvoorbeeld zijn ideale kleuren die je in je interieur kan verwerken voor deze donkere dagen.

Je hoeft niet gelijk heel je huis te gaan schilderen: enkele accessoires in deze tinten kunnen al wonderen doen voor de uitstraling van je interieur.

4. Maak van je badkamer een spa

Heb je nog wat ruimte over in je badkamer? Doe er wat mee! Met een loungestoel geef je de kamer extra stijl en een echt spa-gevoel. Wat geurstokjes maken jouw privé-ontspanningsruimte compleet. Tijd voor herfstige me time!

5. Maak een gezellige leeshoek

Geef toe, er zijn weinig dingen zo gezellig als het lezen van een boek terwijl het buiten keihard regent. En dat wordt nog gezelliger in je eigen leeshoek. Een comfortabele zetel, een goede leeslamp en vooral veel kussens en dekentjes zijn hier de basis. Een plek aan het raam waar je ook nog eens melancholisch naar buiten kan staren, is een bonus!

6. Vintage werkt

In objecten met een vorig leven schuilt vaak extra karakter en warmte. De ideale accessoires om je huis mee op te leuken tijdens koude dagen dus. Antieke meubels, oude vazen en grammofoonspelers vormen een mooie extra voor je woonkamer.

Je hoeft er natuurlijk ook geen museum van te maken: beperk het aantal vintage stukken tot een paar kwalitatieve blikvangers, in plaats van je salontafel vol te zetten met prullaria.

7. Plaats een vuurkorf in de tuin

Wie zegt dat je in de herfst niet meer buiten kan zitten? Met een kop hete koffie of chocolademelk in je handen kan je het buiten ook perfect gezellig maken rond een vuurkorf. Zei er iemand marshmallows?

8. Haal de natuur in huis

Takken van appelbomen, hele pompoenen, mooie ingekaderde herfstbladeren of een stel dennenappels: de natuur heeft deze maanden zoveel moois te bieden, dat het haast zonde zou zijn om niet enkele van deze elementen te gebruiken om je huis te decoreren. Happy herfst!

Auteur: SDC

Share.