De top 3 verbouwblunders om te vermijden

Share.

Maak je deze zomer gebruik van je vakantiedagen om je huis te verbouwen? Zorg dan dat je niet dezelfde fouten maakt als deze – lichtjes overmoedige – doe-het-zelvers!

Fout 1: onvoldoende voorbereiden

Bjorn (27): “Onze keuken was altijd een doorn in het oog: lelijke seventieskleuren, kapotte scharnieren, een lekkende kraan en véél te klein. We besloten vorig jaar om te investeren in een hypermoderne, grote open keuken die helemaal bij ons gezin paste. We bestelden hem tijdens het Bouwsalon, en besloten de voorbereidende afbraakwerken zelf te doen. Heerlijk, met een sloophamer de kastjes van de muur slaan! Ook dat muurtje tussen de keuken en de woonkamer zou ik er wel zelf even uitslaan. Ik had echter geen rekening gehouden met de verschillende leidingen van water en elektriciteit die blijkbaar door dat ‘kleine muurtje’ liepen, van de kelder naar badkamer op de eerste verdieping… Gevolg: woonkamer onder water, kortsluiting, en een erg grote onvoorziene extra kost om de leidingen om te laten leggen.”

Lees ook: Waar begin je de renovatie van je huis?

Fout 2: te snel willen zijn

Jean-Marie (61): “Mijn kelder verbouwen tot volwaardige extra (werk)kamer: daar droomde ik al jaren van. Samen met mijn zoon begonnen we eraan tijdens onze vrije weekends, alles tot in de puntjes voorbereid. Na het gieten van de chape moesten we minstens 4 weken wachten voor we hem mochten betegelen. Maar: na drie weken hadden we een lang weekend, en de vloer voelde naar onze ‘deskundige’ mening echt al super droog aan. We besloten om toch al met de betegeling te beginnen. Secuur werkten we de vloer af, wachten 36 uur voor het voegen, en stonden op de laatste dag van het lange weekend blinkend van trots naar onze prachtige vloer te kijken. Tot weken nadien de tegels één voor één begonnen te wiebelen, en zelfs loskwamen. We konden de daarop volgende weekends dus opnieuw beginnen…”

Fout 3: slecht budgetteren

Karel (44): “Ik zou iedereen met verbouw-ambities aanraden om 10 à 15% extra budget te rekenen voor onvoorziene omstandigheden. Tijdens de verbouwingen van onze keuken liepen we constant tegen extra kosten aan, die we niet hadden voorzien in het budget. Voor een eerste renovatie-project ging alles nog vlotjes, maar er braken veel tegels tijdens het snijden, dus moesten we een doos gaan bijkopen. Onze leidingen (die we maanden voordien al gekocht hadden, om het budget wat te spreiden) bleken toch niet de juiste maat, en ruilen kon niet meer: nieuwe leidingen kopen dus. Onze inductiekookplaat bleek een 5-polige stekker, kabel en stopcontact nodig te hebben: daarvoor moesten we een (dure) elektricien laten langskomen. Ook bij de afwerking kwamen er onvoorziene kosten op ons pad: de verf dekte pas voldoende in drie lagen, niet in twee. Terug naar de doe-het-zelfzaak dus voor een extra pot. Al die kleine beetjes samen waren toch een serieuze hap uit de rest van onze budgetten.”

Lees ook: Verbouwen: hoe blijf je binnen budget?

Auteur: MP

Share.

Leave A Reply