Maak van je woonkamer een echte home cinema

Share.

Het inrichten van een Home Cinema was nog nooit zo eenvoudig! Hoge resolutie beeldschermen en geluidsinstallaties worden steeds beter betaalbaar waardoor je zonder overdreven kosten het cinema-gevoel kan nabootsen in je eigen woonkamer.

Je woonkamer

Aan de indeling van je woonkamer kan je niet al te veel wijzigen. Alle kabels en stopcontacten hebben namelijk hun plekje al gekregen. Toch ontdek je pas later dat de zon vaak recht op je televisietoestel schijnt, super vervelend! Invallend zonlicht kan je onder andere vermijden door de gepaste gordijnen te hangen. Daarnaast zorgen gordijnen ook voor een buffer voor geluid. Zo klinkt het geluid in een kamer veel beter wanneer het niet tegen kale muren botst. Ook een tapijt kan hier bij helpen. Rondom je televisie hang je best zo weinig mogelijk storende elementen. Zorg dat iedereen zich kan focussen op de TV zonder afgeleid te worden door gênante familiefoto’s.

Om het cinema-gevoel extra op te krikken kan je indirect licht aan de tv-wand plaatsen. Met LED-strips kan je overal licht toevoegen in tal van kleuren. Bij Ikea kan je al een LED-verlichtingsmodule op de kop tikken voor €39,95. Een andere optie is om een TV te kopen met geïntegreerde achtergrondverlichting die de kleuren afstemt op de kleuren op het beeldscherm.

Projector of flatscreen?

Projector

Het is opvallend dat de projector steeds populairder wordt. Het is zeker een interessante optie om te overwegen. Door een projector of beamer wordt het beeld via een lichtbron op een scherm of muur geprojecteerd. Op deze bron kan bijvoorbeeld een Blu-ray speler, gameconsole of een Chromecast aangesloten worden. Er zijn verschillende redenen waarom een projector de juiste keuze voor jouw home cinema systeem kan zijn. Wellicht de belangrijkste reden is de formaat van het beeld. Met een projector kun je, afhankelijk van het model, een beeld van 1 tot 5 meter (of meer) doorsnede weergeven. Dit zorgt voor een indrukwekkende cinema-ervaring. Natuurlijk zijn er ook tv’s met een formaat van 100-inch of meer maar deze zijn enorm duur. Een nadeel van de projector is dat hoe groter je het beeld instelt, hoe lager de resolutie wordt.

Flatscreen

Eén van de grootste voordelen van een TV is dat je beeld veel helderder is bij klaar daglicht. Verder zal de audio van een flatscreen ook beter zijn dan die van een projector aangezien een projector slecht kleine speakers heeft. Je hebt dus een extern audiosysteem nodig voor een optimale audioweergave, die bij een TV niet nodig zijn. Een nadeel van een flatscreen is dat de prijs van de grote formaten snel kan oplopen.

Plaatsing van het scherm

Niets vervelender dan nekpijn krijgen omdat je heel de tijd omhoog moet staren tijdens een film. Hou daarom rekening met de ooghoogte in zithouding wanneer je een scherm plaatst. Je ooghoogte bevindt zich ideaal gezien in de bovenste helft van het beeldscherm, dan zit je perfect. In de meeste gevallen bevindt deze lijn zich zo’n 95 cm boven de grond. Ook de geluidsinstallatie wordt best geplaatst op oorhoogte om een optimaal filmzaal effect te verkrijgen.

Neem nu enkele lekkere snacks erbij en geniet van een leuke film of serie!

Bron: interieurdesigner.be, homecinemamagazine.nl

Share.