Dit is dé ideale hoogte voor badkamermeubels, douchewanden en badkameraccessoires

Share.

Je badkamer op een juiste manier inschalen, lijkt meestal een vrij eenvoudige beslissing.  Als het sanitair maar geïnstalleerd is en het bad maar het juiste formaat heeft, toch? Om je badkamer echter helemaal je droombadkamer te maken, moet je nog rekening houden met de derde dimensie: de hoogte van alle kleine toestellen en meubels die je installeert in je badkamer. Bij deze alvast een kleine gids met grote impact.

Hoogte van je lavabo’s

De hoogte van je lavabomeubel is meestal 81 tot 86 cm, maar wat eigenlijk belangrijker is, is de uiteindelijke hoogte van de lavabo zelf, aangezien je daar je tanden poetst, handen wast…  Een lavabo boven je lavabomeubel zal natuurlijk veel hoger geplaatst zijn dan een ingewerkte gootsteen. Kies je hiervoor, dan moet je logischerwijs kiezen voor een lager lavabomeubel. Dé tip? Probeer een paar verschillende wastafels in een speciaalzaak uit en bepaal de hoogte die het meest comfortabel voor je is.

Hoogte van je badkamerspiegels

De ideale hoogte van badkamerspiegels? Dat is natuurlijk voor iedereen anders, en is afhankelijk van je eigen lengte. Leef je samen met je gezin, zoek dan de gemiddelde ooglijn voor iedereen die de spiegels gebruikt en zorg ervoor dat deze hoogte ruim binnen de bovenste en onderste randen van je spiegel ligt. 1,68 centimeter is alvast het gemiddelde, maar dat schommelt van huishouden tot huishouden.

Voor de meest symmetrische look kan een middenlijn worden gecreëerd tussen het badkamermeubel en het plafond. Vaak wordt de onderste rand van de spiegel boven de kraan geplaatst, maar ook een visuele overlapping kan een zeer elegant effect creëren.

Een make-upstation om aan te zitten nodig? Dan moet je de hoogte instellen op ongeveer  instellen tot ongeveer 71 cm (minimaal: 60 cm). Probeer aan een echt bureau of meubel te zitten en kijk of het comfortabel aanvoelt. Aangezien je make-up aanbrengt en niet aan het typen bent, is het beter een nog wat lager meubel te kiezen omdat je zo gemakkelijker voorover kan leunen.

Hoogte van de douche(accessoires)

Gebruik je een douchewandglas? Laat hem dan tot aan het plafond lopen (maar hou een beetje ruimte over om hem gemakkelijk te laten opengaan. Plaats de deurknop op ongeveer 90 cm (volg hier de hoogte die je doorheen je huis gebruikt voor deurknoppen of -klinken. Heb je een standaardbad van 152 cm? Gebruik dan een douchewandglas van 45 of 60 cm.

Heb je een volwaardige douchecabine? Overweeg dan eens een douchebankje te installeren. Dit heeft veel praktische toepassingen. Je kan eens zittend douchen, maar een bankje is ook handig om je been op te plaatsen wanneer je ze scheert tijdens het douchen. In dit geval mag het bankje dus iets lager geplaatst zijn dan een typische zithoogte (ongeveer 40 cm).

De douchekop, zelfs van een regendouche , mag niet zo laag zijn geplaatst dat je moet bukken of zo hoog dat de kracht van de waterstraal niet genoeg is. Een hoogte van 170cm is standaard, maar je kan dit natuurlijk aanpassen naar je eigen lengte. De gouden regel? Zolang je er maar zelf onder kan staan.

Zelf zijn we fan van het inbouwen van een kleine nis in een douchecabine of bad. Het geeft een mooi accent aan je badkamer, en is bijzonder praktisch om douchegerief in op te bergen. Voor een bad plaats je deze nis best net boven het badoppervlak. Voor een douche plaats je ze best iets hoger (ongeveer 120cm), zodat je niet hoeft te bukken om je shampoo te pakken.

Toiletpapierhouders en andere accessoires

Bij het plaatsen van de toiletpapierhouder kan je de neiging hebben om de rol lager te laten hangen dan eigenlijk zou moeten. De standaardhoogte is ongeveer 66 cm boven de vloer. Dit heeft esthetische redenen: het is dichter bij de hoogte van de bovenkant van het waterreservoir van het toilet dan bij de hoogte van de toiletbril, en zorgt voor een strakkere lijn.  Een zeer kleine badkamer? Dan kan je de toiletpapierhouder ook aan de zijkant van de lavabo bevestigen.

Voor andere accessoires, zoals handdoekhaken en kledinghaken of -rekjes, is de hoogte flexibel. Hou rekening met de lengte van je handdoeken of kleding. maar houd rekening met de lengte van wat je eraan ophangt. Handdoeken hebben doorgaans minimaal 90cm nodig; washandjes 45 cm en kleding 150 cm. Hou ook hier eventueel rekening met de lijnen in je badkamer, en plaats handdoekhaken eventueel in de lijn van de deurknop.

Stopcontacten worden tot slot ook vaak over het hoofd gezien. En eigenlijk kan je ze best ook “over het hoofd zien”. Probeer ze zo veel mogelijk weg te stoppen, bijvoorbeeld net onder de onderkant van de gootsteen. Op die manier zijn de stopcontacten nog steeds handig geplaatst, maar vanuit vele hoeken visueel verborgen.

Auteur: PJG

Bron: Houzz

Share.