Zo maak je zelf een knappe, betonnen hanglamp

Share.

Iedereen die al eens heeft rondgekeken voor verlichting, zal al snel tot de vaststelling gekomen zijn dat mooie verlichting niet altijd goedkoop is. Designverlichting kan een flinke hap uit je budget nemen.

Maar met eenvoudige middelen kan je eigenhandig ook heel wat doen. Wat dacht je ervan om zelf zo’n stoere maar stijlvolle hanglamp uit beton te maken? Een écht unieke lamp met een minimum aan middelen en twee uur werkplezier! Klaar?

Je hebt het volgende materiaal nodig:

  • betonmix
  • een lampfitting
  • elektrisch snoer
  • een stekker
  • een grote en een kleine plastic fles
  • een lamp
  • 6 cm schroefdraad buis (zorg dat de draad door de buis past)
  • moeren (die op de schroefdraad passen)
  • schroeven
  • schuurpapier 120 gr

Het gereedschap is beperkt tot een boormachine, een stanleymes, schaar, lepel en een kniptang.

Stap 1: snij de onderkant van de grote plastic fles eraf

Stap 2: boor een gat in de flessendoppen. Door dat gat zal later de schroefdraad komen. Zorg er dus voor dat het gat groot genoeg is!

Stap 3: steek de schroefdraad door de doppen en zet alles vast met de moeren. De doppen mogen nu terug op de fles gezet worden.

Stap 4: zet de flessen nu onderling vast met behulp van de schroeven. Zorg ervoor dat ze evenwijdig, in het center, staan ten opzichte van elkaar!

Stap 5: de mal voor de lamp is nu klaar! Tijd om de betonmix te maken en de mal ermee op te vullen. Na elke schep beton even goed schudden met de mal en er even tegen de tafel mee tikken om zeker te zijn dat de beton alles goed opvult. Anders bestaat de kans dat er gaten ontstaan. Eens alles vol zit tot aan de schroeven, mag je pauzeren tot wanneer de betonmix droog is (lees op de verpakking wat de aanbevolen droogtijd is).

Stap 6: eens de betonmix uitgehard is, mag je de plastic flessen verwijderen. Gebruik het stanleymes om alles los te snijden. (Opgelet voor de vingers…)

Stap 7: maak nu alles glad met behulp van het schuurpapier

Stap 8: tijd om alles te monteren!  Trek het elektrische snoer door de betonnen lampenkap en bevestig de lampfitting aan het snoer. Zorg ervoor dat alles goed en veilig vast zit met elektrische isolatietape of een lusterklem (suikertje).

KLAAR! Proficiat. Je eigen designlamp is een feit. Het enige wat je nu nog moet doen, is ze ophangen. Zorg er wel voor dat het ophangpunt stevig genoeg is, want het geheel heeft wel wat gewicht.

Hieronder kan je ook een video handleiding bekijken.

Auteur: HS – Bron: Home Made modern

 

Share.