Een laag plafond optisch verhogen, dat doe je zó

Share.

Hoge plafonds zorgen voor een ruimtelijk en open gevoel. Maar niet iedereen heeft een woning met van die schitterende, stijlvolle hoge plafonds. Helemaal geen probleem. Er bestaan immers een aantal trucjes waarmee je de illusie van een hoog plafond kan opwekken.

Groot wonen is niet voor iedereen een optie. Kleiner wonen is echter helemaal niet erg en vaak net heel gezellig. Bovendien ook zuiniger wat bijvoorbeeld het energieverbruik betreft. Maar we kunnen ons wel voorstellen dat je je woning wel graag zo groot mogelijk wil doen aanvoelen. De volgende tips zullen daarbij helpen en ze zijn bovendien helemaal niet moeilijk om toe te passen!

Kleur

Je kan er voor kiezen om je plafond in een opvallende, felle kleur te schilderen. Dat kan op zich een mooi effect hebben op je interieur, maar wanneer je een kamer hebt met een laag plafond, is dit niet meteen aan te raden. Integendeel. Je zal nog meer de benadrukken dat het plafond zo laag hangt. Kies dus voor een lichte kleur op het plafond. Best zelfs enkele tinten lichter dan kleur van de muren. Zorg dus voor een rustig kleurenpalet om de kamer optisch ruimer te doen aanvoelen.

Lambrisering

Je muur in twee delen, zorgt ervoor dat de muur hoger lijkt. Een lambrisering zou in principe ongeveer maar 1/3 van de hoogte in beslag mogen nemen. Maar is het plafond in de ruimte eerder aan de lage kant, dan leg je die lijn beter net wat hoger. Je hoeft trouwens niet te kiezen voor een lambrisering;  je kan net zo goed de muur in twee verschillende kleuren schilderen.

Lijnen

Door te spelen met lijnen, kunnen we ook zorgen dat de ruimte hoger lijkt dan ze werkelijk is. Verticale lijnen zullen het plafond “optillen”. Dat kan met een patroon in het behangpapier, met een houten wandbetimmering of gewoon door ze zelf te verven. Werken met verticale lijnen in combinatie met een wit plafond zal het effect sowieso nog versterken.

Hoger

Door bijvoorbeeld legplanken, kasten en gordijnen hoger te hangen dan je normaal zou doen, ga je je ogen ook voor de gek houden. De muur zal niet alleen hoger lijken, je hebt bovendien ook écht meer extra plek om andere spullen te zetten. Je kan het ook anders aanpakken. Kies in dat geval voor meubelen die niet te hoog komen. Zeker bij grote meubelen zoals een zetel, een bed of een kast kan dat effect hebben op de ruimte.

Zorg er tenslotte voor dat het allemaal niet te rommelig oogt. De kamer luchtig en open houden zal er ook toe bijdragen dat het allemaal ruimer aanvoelt.

Oh, en voor wie wel een woning heeft met hoge plafonds kan dit artikel misschien wel interessant zijn om eens te lezen: “Kamer met hoog plafond? Zo decoreer je ze het best!

Auteur: HS – Bron & foto’s: Home With Baxter, Better Homes & Gardens, ElleQuora, Apartment TherapySköna Hem, Digs Digs, Looks like white

 

Share.

Leave A Reply