10 goede redenen om een architect aan te stellen

Share.

Een architect kiezen is niet eenvoudig. Met wie moet je in zee gaan? En tot welke bouwfase? Winddicht of tot bij volledige oplevering? Wij geven alvast tien nuttige tips voor bouwers en verbouwers.

1. Elke architect heeft een voorkeur voor een bepaalde bouwstijl. Wil je een moderne woning bouwen, dan heeft het geen zin om een architect te kiezen die voornamelijk pastorijwoningen ontwerpt.

2. Ontdek je ergens een huis dat je echt mooi vindt? Bel gerust aan en vraag wie de architect was!

3. Neem de tijd om een architect te kiezen. Spreek met meerdere architecten af als je bouwplannen hebt en houd in het achterhoofd dat jullie lang zullen moeten samenwerken. Je moet dus niet enkel van zijn of haar stijl houden, er moet ook een ‘klik’ zijn.

4. Het takenpakket van een architect is flexibel. Het ontwerp en de aanvraag van de bouwvergunning is een topprioriteit maar op vlak van werfopvolging zijn er verschillende mogelijkheden. Wil je dat de samenwerking stopt als de woning wind- en waterdicht is? Of stopt de samenwerking pas als de woning instapklaar is? Bespreek je verwachtingen en leg alle afspraken vast in een overeenkomst.

5. Een architect is veel meer dan de ontwerper van je woning. Hij of zij heeft ook een neutrale adviserende rol. Een architect kan je helpen met het kiezen van materialen en je beschermen tegen onbetrouwbare bouwpartners.

6. Een goede architect levert niet enkel fraaie, esthetische pareltjes maar zorgt ook voor praktische oplossingen. De meeste architecten kun je zelfs inschakelen voor je interieur of tuinplannen.

7. Ken je zelf helemaal niets van de bouwsector? Dan is een goede werfopvolging een must. Een architect zorgt voor onafhankelijke controle.

8. De ene architect vraagt 5%, de andere heeft een ereloon van 8% of zelfs 9%. Sommige architecten werken zelfs aan een forfaitair bedrag. Houd in ieder geval in het achterhoofd dat een goede architect zichzelf terugverdient.

9. Een architect kan je de weg wijzen in de wereld van premies en subsidies. Hij of zij weet waar je recht op hebt en kan helpen om de administratieve mallemolen in orde te brengen.

10. Voor elke nieuwbouwwoning of renovatie met stedenbouwkundige vergunning, ben je verplicht om met een architect te werken. Kies een architect voor de meerwaarde, niet omdat het verplicht is.

Meer lezen:

Met dank aan Orde van Architecten

Share.

Leave A Reply