Je woning verkopen? 10 vragen om te stellen aan je makelaar

Share.

Klaar om je huis of appartement te verkopen? Dan kan je je laten bijstaan door een vastgoedmakelaar. Hij of zij staat jou gedurende het hele verkoopproces bij en helpt je om de juiste prijs te bepalen, maar ontwikkelt ook een marketingplan om jouw woning in het oog te laten springen.

Het is belangrijk om je te laten bijstaan door een vastgoedmakelaar die bij je past, waar je je comfortabel en zeker bij voelt. Maar hoe vind je nu precies de juiste makelaar voor jou? Deze vragen kan je hem of haar stellen.

1. Hoeveel aangeboden panden heb je het voorbije jaar verkocht in de buurt?

Het is altijd een pluspunt wanneer de makelaar recentelijk nabijgelegen woningen heeft kunnen verkopen en de buurt dus goed kent. Een vastgoedmakelaar die de lokale vastgoedmarkt goed kent, zal je woning ook beter kunnen schatten. En een marktconforme waardebepaling is zeer belangrijk om de woning vlot en aan een goede prijs te kunnen verkopen.

2. Wat is er inbegrepen in jouw marketingstrategie?

Om een woning verkocht of verhuurd te krijgen, zorgt de vastgoedmakelaar voor de nodige publiciteit. Dit kan zowel gaan over publiciteit in de etalage van het vastgoedkantoor als bijvoorbeeld op websites of in gedrukte media.

Daarnaast zijn heel wat makelaars best creatief in het aanprijzen van woningen en het uitdenken van promotiecampagnes. Dat kan gaan van virtuele rondleidingen en foto’s met drones tot ballonvaarten over te koop-staande panden of fietsroutes langs vastgoed in de portefeuille van het kantoor.

3. Hoe volg je en speel je in op de online trafiek van het pand?

Hoe vaak een pand online bezocht wordt, zal variëren van pand tot pand. Een pand dat onmiddellijk aan een correcte, scherpe vraagprijs aangeboden wordt, zal vaker bezocht worden dan een pand dat aan een onrealistische vraagprijs aangeboden wordt en dat op termijn riskeert ‘verbrand’ te raken. Net daarom is een marktconforme waardebepaling door een vastgoedmakelaar een absolute meerwaarde.

4. Hoelang duurt het ongeveer vooraleer een pand verkocht raakt?

Huizen die correct geprijsd zijn en aangeboden bij de juiste geïnteresseerden geraken sneller verkocht dan huizen met een incorrecte prijs of aangeboden bij niet-geïnteresseerden. Het geeft een indicatie hoe goed de makelaar op de hoogte is van de sector. Een pand aan een correcte prijs wordt gemiddeld binnen de vier maanden verkocht.

5. Hoeveel bedraagt jouw commissie voor de transactie?

Vaste tarieven zijn er niet. Een frequent toegepast tarief is 3% (+ 21% BTW=3,63%). In België wordt gewerkt met het ‘no cure, no pay’-principe. Dit betekent dat het ereloon pas verschuldigd is als de woning effectief verkocht wordt. Lukt dat niet, dan is er geen recht op ereloon.

6. Werk je nog samen met anderen?

Een vastgoedmakelaar zal vaak proberen om expertise op een aantal vlakken in het bureau op te bouwen of zal beroep doen op een andere professionals binnen een vast samenwerkingsverband. Een voorbeeld is een professionele fotograaf en een persoon met een specialisatie in fotografie binnen het eigen team. In het digitale tijdperk, waarin elektronische zoekertjes steeds belangrijker worden, zijn professionele en aantrekkelijke foto’s essentieel.

7. Hoe volg je de geïnteresseerden op?

De vastgoedmakelaar zal in principe steeds bijhouden wie interesse toont in een woning. Vaak zal de vastgoedmakelaar bij een nieuwe verkoop al een database van potentiële kopers, die al eens zijn langs geweest op het kantoor, kunnen contacteren. De vastgoedmakelaar is ook verplicht om elk bod over te maken aan de verkoper. Bovendien dient hij regelmatig (maandelijks) de verkoper te informeren over de progressie en recentste ontwikkelingen.

8. Hoe zit het met de compromis?

Meestal maakt de vastgoedmakelaar ook een ontwerp op voor de onderhandse verkoopovereenkomst (de compromis). Het is natuurlijk zeer belangrijk welke modellen hij of zij daarvoor gebruikt. De compromis moet immers up-to-date zijn en is best juridisch zo sluitend mogelijk.

CIB Vlaanderen ontwikkelde zo in samenwerking met de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat een veel gebruikt model. Dit model wordt continu geactualiseerd en garandeert ook een vlotte verwerking bij de notaris. Vraag dus zeker of de vastgoedmakelaar aangesloten is bij een beroepsvereniging en welke modeldocumenten hij of zij gebruikt.

9. Hoe zit het met de dienst na verkoop?

De dienstverlening na het sluiten van de onderhandse verkoopovereenkomst tot de ondertekening van de authentieke akte is zeker niet onbelangrijk. Ook dan zullen er immers nog contacten plaatsvinden tussen de partijen. Het is zeker nuttig om te vragen of je ook dan nog beroep kan doen op de vastgoedmakelaar indien je nog vragen hebt of er nog knelpunten opduiken.

10. Heb je persoonlijke referenties die ik kan bereiken?

Het kan voorkomen dat een klant richting makelaar stapt met de vraag of hij een partij kan aanspreken die z’n woning via de makelaar in kwestie verkocht heeft. Al bevatten de meeste websites van makelaars ook een gastenpagina waar de consument zijn ervaringen met de makelaar kan neerpennen.

Wil je graag nog vóór je een makelaar contacteert, zicht krijgen op welke makelaars bij je passen? Neem dan een kijkje op ‘Vind dé makelaar die bij je past‘. Op basis van enkele vragen krijg je een vrijblijvend overzicht van welke makelaars jou kunnen bijstaan. Je beslist uiteindelijk zelf met wie je contact opneemt!

Share.