3 redenen om een houten vloer toch te schilderen

Share.

Een nieuwe woning, een nieuwe look! En vaak grijpen nieuwe huiseigenaren naar de verfborstel om de muren van hun nieuwe woonst een fris kleurtje geven. Maar wie zegt dat het aan de muur ligt? Misschien heeft dat wel net de juiste kleur en ligt het aan de vloer. En wat doe je dan, uitbreken? Neen hoor! Je kan dit ook gewoon schilderen!

Situatie: Nathalie en Kevin hebben onlangs een woning gekocht. De twee werden op slag verliefd op het huisje, al lijkt er nog werk aan te zijn. Kevin is bijvoorbeeld niet dol op de houten vloer in de woning. Nathalie probeert hem te overtuigen dat een nieuw kleurtje voor de vloer al wonderen doen. Maar waarom zou je in hemelsnaam een houten vloer schilderen?

Een vloer schilderen, dat kan uiteraard ook met een rol. Foto’s: todayshomeowner.com

#1 Houten vloeren schilderen is stijlvol

Al decennia lang gebruiken veel Vlamingen hout als vloer in hun woning. En hoewel mogelijkheden als parket en laminaat er voor zorgen dat we qua degelijkheid toch tientallen jaren zorgeloos mogen rondlopen, betekent dat niet dat we per se al die jaren op dezelfde een houten vloer moeten kijken.

Waar heel wat handige harry’s om de zoveel jaar hun muren aan een metamorfose onderwerpen, is het ook mogelijk om je vloer wanneer je maar wil te voorzien van een leuke tint. En net zoals bij gordijnentrends of de kleuren voor op je muur, kan je ook meesurfen op stijlvolle trends voor je vloer. Zo was een typische, donkere espressokleur de voorbije jaren hip, al is die trends eerder afgezwakt naar lichte grijstinten die je woning ruimer doen lijken.

#2 Houten vloeren schilderen zorgt voor nostalgie

In de 19e eeuw was het al een trend in de rijkste Engelse woningen, maar we kunnen maar blij zijn dat het schilderen van een vloer naar ons is overgewaaid, want een vloer schilderen kan de nostalgische kan van de woning behouden. In een oude woning -of herenhuizen- heb je namelijk de typische structuren van houten vloeren met verschillende nerven, gebruikssporen of piepende geluiden. Wie daar fan van is, kan de vloer een klein beetje opschuren en opnieuw beschilderen. De vloer ziet er op die manier niet alleen fris uit, het oude, nostalgische karakter blijft behouden.

Oude houten vloeren een tweede leven geven met een likje verf? Dat kan uiteraard ook met trappen! In bovenstaand voorbeeld zie je een typische houten trap die een frisse, wit met blauwe tint gekregen heeft. Het oude karakter is nog steeds zichtbaar.

#3 Houten vloeren schilderen heeft een praktische kant

Ben je nog niet helemaal overtuigd van het schilderen van je oude vloer? Wist je dan dat er ook een praktische kant is aan het schilderen van je vloer? Allereerst is het alvast stukken beter dan het uitbreken van een houten vloer. Verbouwingswerken leveren bijvoorbeeld ontzettend veel stof op, waardoor je waanzinnig veel voorbereidend werk hebt om alle meubels te verhuizen, af te dekken of schoon te maken. Dat is bij het schilderen van de vloer al beperkt.

Daarnaast is het schilderen van een vloer een project dat je op erg korte termijn kan uitvoeren. Het voorbereidend werk van dit project bestaat enkel uit het eventueel lichtjes schuren en schoonmaken van de vloer. De primerlaag en de twee verflagen die je er nadien opsmeert hebben elk maar enkele uurtjes nodig om te drogen.

Ten slotte heeft het schilderen van een houten vloer voordelen voor de niet zo handige harry van de bende. Ik reken mezelf daar graag bij. Waar je muur liefst zo glad en egaal mogelijk moet zijn, is het niet eens nodig om je zorgen te maken over een barstje in je vloer. Hout is namelijk onregelmatig materiaal en een perfecte houten vloer voelt niet meer zo nostalgisch aan. Heb je nadien een barstje in je vloer, dan kan je veel makkelijker anticiperen met een kwastje dan dat je aan de muur zou doen.

Overtuigd om je vloer te schilderen? Misschien wil je dan ook eens overwegen om je plafond een kleurtje te geven! En oh ja, maak vooral deze 7 fouten tijdens het schilderen niet! 😉

Bron: Zillow

Share.