De voor- en nadelen van een vide

Share.

Een vide is een open ruimte die over meerdere verdiepingen loopt. Het ontstaat als je een deel van het plafond weglaat en zo een extra hoge ruimte creëert. In winkels, kantoren, galerijen en horecazaken vind je vaak vides maar ook in particuliere woningen oogt een vide erg mooi. Bijvoorbeeld in de hal of in de woonkamer. Het brengt licht en lucht in je woning. We zetten je graag de voor- en nadelen even op een rijtje. Zo weet je meteen of het ook iets is voor in jouw droomhuis.

Voordelen

 • Een vide zorgt niet enkel voor veel daglicht maar laat ook veel lucht circuleren.
 • Je kunt ruimtes op verschillende verdiepingen met elkaar laten communiceren.
 • Je versterkt het ruimtelijk gevoel en creëert een wauw-gevoel. Een vide kan een echte eyecatcher zijn.
 • Grote lichtarmaturen, een gigantische boekenkast of planten en bomen die niet in een gewone ruimte passen, kunnen wel in een vide.
 • Om de thermische en akoestische nadelen te beperken, kun je eventueel werken met een binnenraam of glazen wand. Op die manier profiteer je wel nog van het daglicht maar druk je de energiefactuur.
 • Een vide geeft je woonkamer, bureau of hobbyruimte extra cachet.

 

Nadelen

 • Je verliest met een vide wel wat ruimte en dat betekent dat ook je bewoonbare oppervlakte kleiner wordt. Als dat een struikelblok is kun je wel nog overwegen om er ook je trap in te plaatsen. Op die manier verlies je iets minder oppervlakte.
 • Het grootste nadeel is het energieverlies. Warme lucht stijgt en het kost heel wat geld om een hoge ruimte te verwarmen. Vloerverwarming is nog de beste oplossing omdat de warmte dan gelijkmatig verdeeld wordt en minder snel stijgt. Een draaiende plafondventilator kan de warme lucht ook naar beneden duwen maar dat is uiteraard een stuk minder esthetisch.
 • De open ruimte geeft ook geluid vrij spel. Niet ideaal als er boven kleine kinderen slapen. Dat is ook de reden dat een vide in de keuken niet erg geschikt is.
 • Je bent verplicht om een borstwering te plaatsen. Dit kan open of gesloten in staal, hout, metselwerk of glas.
 • Niet elke ruimte is geschikt om een vide te maken. Een bad- of slaapkamer mag knus en compact zijn. Hier is een vide niet op zijn plaats.

Conclusie

Wil je veel licht en lucht in je woning? Dan is een vide een ideale oplossing. Het is een echte eyecatcher en het versterkt het ruimtelijk gevoel. Bij een nieuwbouwwoning is een vide makkelijk te voorzien. Bij een verbouwing komt er net iets meer bij te kijken. Vraag daarom raad aan je architect. En houd in het achterhoofd dat een vide niet de meest energiezuinige ruimte is. Succes!

Meer lezen:

Share.