De voor- en nadelen van een sleutel-op-de-deurwoning

Share.

Plannen om binnenkort een woning te bouwen? Dan kan je kiezen het project zelf in handen te nemen, of een sleutel-op-de-deurwoning te laten bouwen. We overlopen de voor-en nadelen van enkele parameters van het sleutelklaar bouwen.

1. De snelheid van de bouw

Vaak werken sleutel-op-de-deurbouwfirma’s samen met onderaannemers die perfect van werf naar werf kunnen doorschuiven en zo voor een snelle opvolging kunnen zorgen.

Voordeel: de bouwtijd van een sleutelklaar bouwproject ligt een pak lager dan wanneer je met verschillende aannemers werkt. De weersomstandigheden spelen natuurlijk een grote rol, en afhankelijk of je voor een volledig afgewerkte en ingerichte, of enkel een winddichte woning kiest, kan de oplevering al zo’n zes tot tien maanden later gebeuren.

Nadeel: een sneller verloop van het bouwproces betekent ook dat de facturen in een snel tempo zullen volgen.

2. Het eigen karakter van de woning

Een grote misvatting over sleutel-op-de-deur bouwen is dat alle woningen op elkaar lijken. Dat klopt helemaal niet.

Voordeel: De standaardplannen voor modelwoningen dienen louter als inspiratiebron voor de architect en de bouwfirma om de woning naar de wensen van de klant en in functie van de bouwgrond en de bouwvoorschriften te bouwen en af te werken. Met een bepaald budget kan je kiezen uit talloze keukens en badkamers waardoor elke sleutelklare woning er uiteindelijk anders gaat uitzien.

Nadeel: Alleen is het wel belangrijk om te weten dat niet alle sleutel-op-de-deur firma’s het toelaten om zelf een architect te kiezen, en je soms beperkt kan zijn op vlak van materialen.

3. De coördinatie van de werf

Bij een bouwproject komt namelijk heel wat kijken: aannemers zoeken, bouwvergunningen indienen, een bodemattest opstellen.

Voordeel: Een sleutel-op-de-deurfirma regelt alle papierwerk voor jou. Een groot voordeel want je ervaart minder stress. Alle documenten komen uiteraard wel op je eigen naam maar je hoeft je niets aan te trekken van het papierwerk.

Nadeel: De persoonlijke inbreng is minder groot. Je loopt het risico dat je de werken zelf niet nauwlettend opvolgt en daardoor te weinig aandacht besteedt aan afwerking, kwaliteit of timing. Mogelijk kom je zo tot een voldongen feit te staan.

4. Volledige afwerking of casco

 Bij een sleutel-op-de-deuroplossing heb je nog de vrije keuze wat de afwerking betreft. Zo kun je kiezen voor de zogenaamde ‘casco’ of wind- en waterdichte uitvoering.

Voordeel: Je kunt rekenen op een volledige afwerking, inclusief de inrichting van de badkamer en de keuken, de aanleg van de oprit, het grasperk en indien gewenst zelfs de afsluiting. Maanden na de verkoop zal het project dus geen werf meer zijn.

Nadeel: Kies je voor een volledige afgewerkte woning, dan spendeer je ook alle budget effectief in één keer. Een beetje afwerkingswerken kan de prijs nog drukken.

5. De prijsvorming en het budget

 De kostenraming van een sleutel-op-de-deur firma is heel strikt en daar wordt niet vanaf geweken. Voor een sleutel-op-de-deurwoning met een oppervlakte van 160m2, drie slaapkamers en een E-peil van E50 mag je ongeveer uitgaan van zo’n 150.000 à 170.000 euro. Dat is wel exclusief btw, bouwgrond en architect. Aan de hand van de keuzes die je maakt, kan de prijs aardig oplopen.

Voordeel: Alle factoren worden mee in rekening gebracht en je geniet van schaalvoordelen. Vaak bieden sleutel-op-de-deurfirma’s afgewerkte projecten in grotere kavels aan zodat je wat kan besparen op de bouwgrond. Dat schaalvoordeel geldt ook op het vlak van materiaalaankopen.

Nadeel: Enerzijds kies je er bij een sleutel-op-de-deur firma voor om stressvrij te bouwen maar anderzijds zal je niet aan budget winnen. Je betaalt in de meeste gevallen dus iets meer dan dat je alles zelf zou coördineren. En als je nog wijzigingen wil laten doorvoeren, staan daar meerprijzen tegenover.

6. Bescherming

 De zogenaamde wet Breyne – de woningbouwwet – biedt de koper van een sleutelklare woning bescherming.

Voordeel: De wet Breyne voorziet een aantal grote pluspunten. Je voorschot zal maximum 5% van de totale prijs zijn, je totaalprijs wordt op voorhand vastgesteld, en er is een verplichte oplevering in een voorlopige fase en een jaar later in een definitieve fase. Tot slot voorziet de wet een voltooiingswaarborg die ervoor zorgt dat in geval van faling de woning toch nog volledig wordt afgewerkt.

Nadeel: Er bestaan firma’s die de regels van de wet Breyne naar hun hand proberen te zetten. Zo zou het kunnen dat je wordt gevraagd om meer voorschot te betalen dan het voorgelegde vijf procent. Extra waakzaam zijn, is dus nodig.

Weet je nog niet zeker waar je naartoe wilt? Misschien ligt je voorkeur bij een nieuwbouwwoning. Of heb je zin om een uitdaging aan te gaan? Dan kan je ook nog zelf bouwen of renoveren!

Auteur: KC
Met dank aan Olivier Carrette van UPSI-BVS.

Share.