Wat zijn verzonken ramen? De voor- en nadelen op een rij

Share.

Tegenwoordig heb je naast gewone ramen ook de keuze uit “verzonken ramen”. Zeer grote ramen achteraan de woning worden steeds populairder, en dus hoor je ook steeds vaker deze term. Maar wat is het juist en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Tijdens renovatie- of bouwprojecten kiezen we steeds vaker voor een grote glaswand achteraan de woning zodat er veel licht binnenvalt en je je extra verbonden voelt met de tuin. Sinds deze trend hoor je ook steeds vaker de term “verzonken ramen”.

Verzonken ramen zijn ramen met een verzonken raamprofiel. Alles zit ‘m in de manier van plaatsen. Een verzonken raamprofiel zit dieper in de grond waardoor de overstap naar buiten letterlijk kleiner wordt. Deze profielen hebben zowel voor- als nadelen en wij sommen ze voor je op.?

Voordelen van verzonken ramen

Zoals we net al aanhaalden, is het grootste voordeel dat je de overstap naar je terras of tuin letterlijk verkleint. Als je voor een gewoon schuifraam kiest, zal je steeds moeten opletten voor het overstapje. Maar let op, want het overstapje verdwijnt nooit helemaal!?

Nadelen van verzonken ramen

Verzonken raamprofielen komen het vaakst voor bij nieuwbouwprojecten. Het is ook mogelijk om ze tijdens een renovatie te plaatsen, maar er komt minder breekwerk bij kijken wanneer je de speciale profielen meteen van in het begin voorziet.

Voor de persoon die thuis poetst, zijn verzonken ramen niet meteen handig. Doordat het raamprofiel in de grond zit, kun je er ook makkelijk aan om bijvoorbeeld stof of zand te verwijderen. Er bestaat wel zoiets als half-verzonken raamprofielen die dit probleem vermijden, maar dan zit je terug met een klein opstapje.

Als de vloer binnen en buiten bijna in elkaar overlopen doordat er geen duidelijk scheiding meer is door een raamprofiel is het belangrijk dat je terras goed afwatert van het raam weg. Als dit niet het geval is zou het water weleens kunnen binnenlopen als je de deur open doet.

Dit vind je waarschijnlijk ook interessant:
Zo creëer je privacy in huis zonder gordijnen
Welke rolluiken bestaan er voor je woning?

Share.