5 regels waaraan jouw brievenbus moet voldoen

Share.

Wist je dat er regels zijn waaraan je brievenbus moet voldoen? Wij gingen op onderzoek uit en sommen hieronder enkele richtlijnen voor je op!

Regels?

De richtlijnen voor brievenbussen moeten ervoor zorgen dat je post heelhuids bij jou terechtkomt (dat vinden we wel zo fijn) en dat de postbode zijn/haar werk zonder kleerscheuren en in een zo kort mogelijke tijd kan uitvoeren. Daarom werd hiervoor zelfs een ministerieel besluit geschreven. Dat hebben we even voor je samengevat. Slaagt jouw brievenbus voor deze test?

Waar moet je op letten?

1. Plaats

Plaats je brievenbus aan de grens van de openbare weg. Dat is waar jouw eigendom eindigt en de openbare weg begint. Woon je bijvoorbeeld in een appartementsgebouw en zijn er meer dan 4 brievenbussen? Dan mogen die ofwel aan de voordeur hangen ofwel op de gelijkvloerse verdieping in een makkelijk, toegankelijke en goed verlichte plaats staan.

2. Toegankelijkheid

De postbode hoeft geen obstakelparcous af te leggen om bij je brievenbus te komen. Zorg er dus voor dat je het werk gemakkelijker maakt en dat je brievenbus vrij en zonder gevaar bereikbaar is.

3. Grootte

Er gelden wel degelijk afmetingen voor je brievenbus. Zo moet er verplicht een grote envelop, formaat C4, inpassen. Zo wordt je post niet dubbelgevouwen en haal je die steeds netjes uit je brievenbus.

4. Opening

Ook de opening van je brievenbus moet aan bepaalde afmetingen voldoen. De opening moet 3 cm hoog en 23 cm breed zijn. Dat is nodig om toch voldoende post in je brievenbus te laten passen. Met een te grote opening loop je immers het risico dat er iemand anders met je post vandoor gaat. Als die te klein is, past je post er natuurlijk niet goed door. Zoek dus de gulden middenweg! De gleuf van je brievenbus zit idealiter ook op een hoogte tussen 70 en 170 cm.

5. Nummer

Als de postbode je huisnummer en eventuele busnummer kan lezen vanaf de plaats waar je brievenbus staat, ben je daarmee in orde. Die moet namelijk zeker zijn dat de post wel bij de juiste personen eindigt. Is je huisnummer vanop die plaats niet zichtbaar? Dan moet je je huisnummer ook op je brievenbus zetten. Zijn er meerdere brievenbussen? Zorg dan voor een logisch genummerde volgorde.

Tip: Zet je naam op je brievenbus en verhoog zo de kans op een goede postbedeling!

Uitzonderingen op de regels

Voor personen met een handicap (visuele beperking of beperkte mobiliteit) wordt een uitzondering gemaakt voor de plaats van de brievenbus. Voor woningen die bewoond werden voor 31/12/2007 en voor geklasseerde gebouwen met ingebouwde brievenbus zijn er kleine afwijkingen mogelijk qua grootte en hoogte van de gleuf.

Wat als je brievenbus niet voldoet?

Is je brievenbus niet conform de regels, dan kan het wel eens zijn dat je binnenkort geen post meer ontvangt. Dat gebeurt gelukkig niet zomaar. Je krijgt eerst twee keer een waarschuwing in de bus (hoe kan het ook anders) gevolgd door een periode waarin jij moet zorgen dat je brievenbus aan de normen voldoet. Geen aanpassing = geen post meer. Gedurende 15 dagen wordt al je post bijgehouden op het postkantoor bij jou in de buurt. Daarna is het onverbiddelijk terug naar afzender. Dat geldt ook voor alle nieuwe post.

Wat met mijn pakjes?

Steeds vaker bestellen we spullen online. Die passen natuurlijk niet altijd in een standaard brievenbus. Vele bezorgingsdiensten zoals Bpost en PostNL geven je op voorhand een seintje over de levering, vaak kan je dan ook aangeven hoe jij die liefst ontvangt. Als je niet thuis bent, leveren ze steeds vaker in een postautomaat, in een ophaalplek of bij de buren. Heb je niet zo’n zin om na je werk nog voor je pakjes onderweg te zijn? Dan is een brievenbus met pakjesvak misschien iets voor jou.

Auteur: KP

Share.