Wat gebeurt er met je huis bij een scheiding?

Share.

Stel je voor: je staat op het punt om samen met je vriend(in) een huis te kopen. Dan kan je ook nadenken of je dat als feitelijk samenwonend koppel wil doen, of dat het beter is om in dat geval wettelijk te gaan samenwonen of zelfs te trouwen. En wat als je ooit uit elkaar zou gaan?

Wel, eerst en vooral is scheiden nooit gemakkelijk. Terechtkomen op een emotionele rollercoaster met een hoop vragen, veel zaken die geregeld moeten worden … Voor elk koppel met een huis is dan ook de hamvraag: ‘wat doen we ermee?’ Verkopen, overnemen (je partner uitkopen) of samen houden? Liefst heb je daar allebei je zegje in, maar dat hangt af van wat voor ‘koppel’ jullie zijn en wie welk aandeel heeft in de eigendomsakte van jullie stulpje. We gidsen jullie erdoor!

Feitelijk samenwonen

Gewoon lekker samenwonen zonder officieel ‘papiertje’, dat maakt je een feitelijk samenwonend koppel. Ga je uit elkaar, dan kom je in een grijze zone terecht. Voor dit soort koppels is er geen specifieke wetgeving voorzien. Je bent dus eigenlijk op jezelf aangewezen om alles te regelen. Hebben jullie de woning samen gekocht, dan valt de beslissing om die te verkopen op jullie beiden. Ben enkel jij of enkel je partner eigenaar van het huis, dan kan de ene de andere in principe op elk moment op straat zetten. Kom je er niet uit, dan biedt een notaris soelaas.

Wettelijk samenwonend

Samen het gemeentehuis binnenstappen, je handtekening zetten en een minuutje later weer buiten staan als wettelijk samenwonenden. Hier is het van belang of jullie samen de woning gekocht hebben of dat één van beide eigenaar is. In dat laatste geval ben je iets meer beschermd dan bij feitelijk samenwonenden. Je partner, die alleen-eigenaar is, kan je niet zomaar uit het huis zetten of het verkopen zonder je toestemming zolang jullie nog het statuut ‘wettelijk samenwonend’ hebben. Dat geeft langs de ene kant zekerheid, maar aan de andere kant kan dit ‘contract’ wel eenzijdig worden opgezegd.

Wordt het moeilijk, dan beslist de rechter en kan die ervoor kiezen om voorlopig de samenwonende niet-eigenaar tijdelijk het gebruik van de woning te verlenen.

Getrouwd

Als getrouwd koppel ‘geniet’ je de meeste bescherming. Alle beslissingen over de gezinswoning moeten samen genomen worden. Het maakt niet uit of het huis of appartement eigendom is van slechts één van jullie. Ben je gehuwd en ga je scheiden dan gebeurt dat sowieso altijd via de rechtbank.

Je kan ook uit elkaar gaan met onderlinge toestemming. Dat houdt in dat je samen met je (ex-)partner tot een akkoord komt inzake jullie huis, jullie meubeltjes, … Maar het kan er ook minder vriendelijk aan toe gaan, bij een scheiding door een onherstelbare ontwrichting. In dat geval komt de rechter tussen, met andere woorden, geen pretje.

Vergeet-me-niet

Bezint eer ge begint’, zou mijn oma zeggen. Informeer je goed op voorhand. Een notaris kan je meer info geven over de rechten en plichten bij de aankoop van je droomhuis afhankelijk van of je kiest voor feitelijk/wettelijk samenwonen of trouwen. Eventueel kan er een samenlevingscontract of huwelijkscontract worden opgesteld. Op die manier kan je problemen of eventuele moeilijkheden in een later minder sprookjesachtig moment vermijden.

Voor de hypothecaire lening die jullie zijn aangegaan, blijf je nog steeds beide verantwoordelijk ook al woon je niet meer in het huis. Enkel van zodra een scheiding definitief is, kan hier verandering in komen. Maar ook hier kan een notaris je helpen. Hij/zij kan je helpen in de gesprekken met je ex-partner, je een duidelijk beeld geven van het kostenplaatje en mee op zoek gaan naar de beste oplossing voor jullie beiden.
Bronnen: notaris.be, Notariskantoor Lerut, wikifin.be

Share.