Waarom kopen via een makelaar voordeliger is

Share.

Als je een nieuwe woning zoekt, ontdek je al snel dat de meeste huizen via een vastgoedmakelaar te koop staan. Vergeet het clichébeeld van de gladde verkoper in strak maatpak: een makelaar bemiddelt juist tussen koper en verkoper, en wil een huis efficiënt verkopen. Ook als koper heb je daar dus baat bij.

Specialist in immobiliën

De vastgoedmakelaar is dagelijks bezig met het vastgoed van de streek waarin jij geïnteresseerd bent. Hij kent de prijzen en de marges. Samen met de verkoper bepaalde hij de vraagprijs. De makelaar weet dus als geen ander of een scherp bod kans maakt.

Als tussenpersoon heeft die immers een volledig informatiedossier waar hij je alle technische details over het pand van je dromen haarfijn kan uitleggen. Klinken basisaktes, EPC-verslagen, elektriciteitskeuringen en conformiteitsattesten Chinees voor jou? Een makelaar legt het je uit in klare taal.

Een grote vastgoedportefeuille

De immobiliënmakelaar verkoopt vastgoed. Hij heeft dus meer panden in portefeuille dan de woning die je nu bezichtigt. Vraag hem naar vergelijkbare panden. Misschien kreeg hij pas een woning in verkoop die nog niet online gepubliceerd werd? Zo heb jij de primeur!

Tip: Laat je e-mailadres achter op vastgoedwebsites: zo krijg je gerichte updates over nieuwe zoekertjes. Daarmee bespaar je veel tijd.

Timing bij verkoop

Bij de verkoop van vastgoed is tijd een belangrijke factor. Veel eigenaars kochten een nieuw huis en willen hun oude woning snel verkopen. Anderen probeerden maanden zelf te verkopen en schakelden dan pas de makelaar in.

Informeer dus bij de makelaar naar de reden van verkoop. Zo schat je in of de eigenaar soepel of koppig is en of een scherp bod zin heeft.

Hij bemiddelt tussen partijen

De makelaar moet elk bod doorgeven aan de eigenaar. Doe een bod en wacht de reactie af. Soms wordt het droogweg afgewimpeld, vaak krijg je een tegenbod. Zo daalt de vraagprijs meteen met enkele duizenden euro’s!

De makelaar helpt jullie biedingen op elkaar af te stemmen, zodat jullie sneller tot een akkoord komen.

De makelaar wil zelf verkopen

De meeste verkoopopdrachten geven de makelaar 6 maanden de tijd om een woning te verkopen. Staat een huis al 4 maanden te koop? Dan is de vraagprijs te hoog.

De makelaar zal bij de eigenaar aandringen om de prijs te verlagen. Hij verkoopt liever aan een mindere prijs dan helemaal niet. Maak daar gebruik van!

Op zoek naar een goede makelaar? Ontdek hier de makelaars in jouw buurt!

Share.