Een goeie locatie, een correcte prijs, en een fris EPC-certificaat: dat zijn de usual suspects als het gaat over wat de verkoopprijs van je woning bepaalt. Maar wat als we je vertellen dat er nog tal van andere factoren zijn die een subtiele invloed hebben op de verkoopsprijs?
Hoog tijd om de vraag te stellen aan onze vastgoedexperten. Vandaag geven Jan Martens van Realmart, Sophie Beguin van Immo Beguin, Kristian Nobels van Immo Nobels en Katie Ghesquière van MaxMakelaar jullie hun gewaardeerde inzichten.
1. Eerste indruk = alles
Je hebt maar één kans om een koper te overtuigen. Die eerste stappen door de voordeur zetten vaak meteen de toon. “Als mensen het gevoel hebben dat ze thuiskomen, zijn ze sneller verkocht,” vertellen onze experten. Een huis dat warm en verzorgd aanvoelt —een plantje hier, een tapijtje daar — kan het verschil maken. En dat gaat verder dan wat er op de foto staat. Zelfs de geur speelt mee: je hoeft je woning zeker niet uitgebreid te parfumeren, maar vermijd zeker ook hondengeur of sigarettenrook.
2. Proper is aantrekkelijk
Het lijkt logisch, maar het belang van netheid wordt vaak onderschat. Propere ramen, geen kalkaanslag op de kranen, een verzorgde tuin zonder onkruid: kleine dingen die een koper het gevoel geven dat de woning goed onderhouden is. Vinden ze daarentegen een vuile oven, een berg vuile was of mos op het dak? Dan zien ze dat als werk dat ze er nog moeten insteken — en dus als iets dat de prijs kan drukken.
3. Kleine gebreken, grote impact
Een barst in de deur, afbladderende plinten, aftekeningen aan de muur waar ooit een kader hing … het zijn geen grote renovaties, maar ze geven een slordige indruk. Te veel van die ‘kleine zaakjes’ kunnen kopers laten afhaken of lager bieden, zeker nu onze experten opmerken dat jonge kopers steeds meer op zoek zijn naar instapklare woningen.
4. Licht, lucht en ruimte
Ruimte verkoopt. En dat gaat niet enkel om vierkante meters: hoe vlot je je door een woning kan bewegen, hoeveel licht er binnenvalt en hoeveel privacy je hebt, speelt ook een rol. Een heldere, open woning waar kopers zich makkelijk kunnen oriënteren, scoort beter. Let dus ook op de indeling en zorg dat je woning niet ‘volgestouwd’ aanvoelt.
5. Seizoensinvloeden, maar minder dan vroeger
Vroeger verkocht je best in de lente: de tuin in bloei, langere dagen, mooi licht. Nu is dat iets minder uitgesproken. “Mensen kopen zelfs op oudejaarsavond,” aldus een van onze experten. Toch: als je woning een mooie tuin heeft of veel lichtinval, blijft een lenteverkoop een troef.
In welke zin timing tegenwoordig wel een impact kan hebben, is op het vlak van nieuwe (fiscale en andere) regelgeving en rentevoeten die kopers doet haasten of net wachten om een woning aan te kopen.
6. De buren en de buurt
Een woning is meer dan vier muren — het is ook de buurt en de buren. En ja, een buur die gras begint te maaien tijdens een kijkdag of die zijn vuilnis laat rondslingeren op het terras onder je appartement, kan onbewust de verkoop bemoeilijken. Of je daar zelf iets aan kan doen is natuurlijk maar de vraag, maar weet alvast dat geluidsoverlast en geurhinder factoren zijn die kunnen doorwegen op de prijs.
7. Homestaging: alles of niks
Een lege woning verkoopt moeilijker, tenzij het nieuwbouw is. Een huiselijk ingericht pand helpt kopers om zichzelf er al te zien wonen. Homestaging werkt dus, maar dan wel goed gedaan.
Met dank aan: Sophie Beguin (Immo Beguin), Katie Ghesquière (MaxMakelaar), Kristian Nobels (Immo Nobels), Jan Martens (Realmart)