8 manieren om te besparen tijdens het bouwen

Share.

Een huis bouwen kan voor velen onder ons een droom zijn. Met goede moed beginnen velen eraan, maar plots lijkt het kostenplaatje toch een pak boven het budget te liggen. Wat nu!? Het betekent in ieder geval niet dat je het moet opgeven, maar je moet het net op een andere manier bekijken. Met 8 budgetvriendelijke tips ben je alvast een stap dichter bij je droomhuis.

1. Planning

Wanneer je de bouw van je huis plant, kijk je best niet enkel naar wanneer welke kamer gebouwd wordt en hoeveel materiaal je ervoor nodig hebt. Probeer in te schatten wanneer je welk materiaal precies nodig hebt om last-minute-bestellingen -en hoge transportkosten- te vermijden. Zo kan je met de juiste planning op tijd en zonder een meerkost je materiaal in huis halen.

2. DIY

“Wat je zelf doet, doe je meestal beter!” Ofzoiets. Of een bouwfirma het werk beter of slechter afwerkt, laten wij alvast in het midden, maar het mag geen verrassing zijn dat je de kosten stevig drukt als je zelf zoveel mogelijk werken uitvoert. Schilderen of vloeren leggen zou daarbij al een eerste stap zijn. Ben je nog iets handiger, kan je misschien de loodgieterij zelf aanpakken of wie weet installeer jij wel de hippe domotica!

3. Slim shoppen

Koop niet al je materiaal aan bij de eerste de beste. Zo is het mogelijk dat je in verschillende winkels en op verschillende tijdstippen heel wat prijsverschillen vindt voor hetzelfde product. Ga dus langs allerhande firma’s of neem een kijkje online. Zo kan je vaak -zonder verzendingskosten- heel wat goedkoper je materiaal op de kop tikken. Van bouwmateriaal, tot verf en parket!

4. ‘Ander’ materiaal

Hoewel we je hierboven aanraden om (fysieke) winkels af te schuimen, hoef je niet per se nieuwe materialen aan te kopen of te huren. Heb je een handige harry in de familie? Dan kan je hem of haar altijd inschakelen om een handje toe te steken. Wellicht krijg je er een hoop gratis advies en materiaal bovenop die handig zijn om te gebruiken. Daarnaast is er niets mis met het aankopen van tweedehands (of opgelapt) materiaal. Als ze jou nog dienst kunnen doen, des te beter.

5. Kortingen

Ga je bouwen, dan kan je ook langsgaan bij lokale bouwfirma’s. Je krijgt soms een extra korting als je verschillende zaken aankoopt bij dezelfde firma, of wie weet kan je als goede onderhandelaar je slag slaan. Heel wat bedrijven geven ook een korting als je in bulk aankoopt. Of wie weet heb je familie of vrienden die in de sector zitten. Misschien kan je zelfs sommige zaken aan aankoopprijs verzilveren. Elke euro telt!

6. Aannemers

Een aannemer is een sleutelfiguur in het hele bouwproces en daarom is het belangrijk om niet over een nacht ijs te gaan. Een slechte aannemer kan je niet alleen geld kosten, wie weet zijn de plannen toch niet helemaal uitgevoerd zoals jij had gehoopt. Om de juiste aannemer te kiezen, kan je dit stappenplan even bij de hand nemen.

7. Premies

Wil je je droomhuis graag van de eerste keer voorzien van energiezuinige materialen? Top! Wist je dat je voor sommige zaken, zoals een zonneboiler of isolatie premies krijgt? Ontdek alle (nieuwe) premies hier.

8. Keep it simple

Nadat je je hele huis gebouwd hebt, rest nog het interieur. En vermits de eerste stap van het bouwplan een serieuze kost was, kan je het beter rustig aandoen met je interieur. Hou het eenvoudig is de boodschap. Inspiratie nodig? Met deze 9 tips ziet je interieur er luxueus uit, en het kost je bijna niets!

Ziezo! Nu ben je helemaal klaar om je droomhuis te bouwen! En mocht je je avonturen verzamelen in een blog of je resultaat willen delen? Doe gerust in de reacties hieronder. We kijken er alvast reikhalzend naar uit. 😉

Hoofdfoto: Zimmo, Huis te koop in Herzele

Share.