Waarom je best (niet) voor een nieuwbouwwoning kiest

Share.

Heb je plannen voor een eigen woning? Spannend! Dan komt de vraag of je een nieuwbouw of bestaande woning zal kopen. We nemen de voor-en nadelen van de nieuwbouwwoning onder de loep.

Een nieuwbouwwoning kan je ofwel zelf bouwen, of laten bouwen door een sleutel-op-de-deurfirma. Mogelijk is dat een nieuwbouw op plan, waarbij je nog niet zeker bent wanneer de woning wordt opgeleverd.

Voordelen

 • Geen onderhoudskosten

In een nieuwbouwwoning oogt de hele inrichting en afwerking natuurlijk erg fris. Alles is namelijk nieuw. Dat brengt nog een extra voordeel met zich mee. Je zal de eerste jaren hoogstwaarschijnlijk geen onderhoudskosten hebben. De nieuwe boiler werkt perfect, de verwarming is tiptop in orde en de keukentoestellen zijn spiksplinternieuw.

 • Bouwen volgens je eigen wensen

Een master bedroom met aansluitende badkamer? Een grote glaspartij met zicht op de tuin? Of overal domotica? Bij een nieuwbouw bepaal je alles helemaal zelf. Je kan de woning vanaf het begin indelen en inrichten zoals je dat zelf wil, en dat zonder breekwerk. Ook wanneer je de nieuwbouw niet zelf laat optrekken, maar een woning op plan koopt, heb je meestal nog veel inspraak. Je kan zelf de materialen en afwerking kiezen. Landelijk of modern, industrieel of Scandinavisch? Aan jou de keuze!

 • Moderne look in een nieuwbouw

Een nieuwbouw is hoe dan ook modern, of je nu kiest voor een landelijk ogend bakstenen huis of een moderne woning met houtskelet. Je nieuwe thuis zal er recent gebouwd uitzien.

Bij nieuwbouwwoningen worden kelders vaak achterwege gelaten, om zo vochtproblemen te vermijden. Ook platte daken zijn populair, want zo moet er geen extra zolder afgewerkt worden. Moderne woningen worden bovendien uitgerust met grote en hoge ramen om veel lichtinval te creëren. Een nieuwe woning voldoet met andere woorden aan de hedendaagse woonnormen.

Ben je van plan om zelf je huis te bouwen? Lees dan ook: voor- en nadelen van je eigen huis bouwen.

 • Nieuwbouwwoningen zijn energiezuinig

Nieuwbouwwoningen worden volgens de strenge energienormen gebouwd. Dat is niet alleen goed nieuws voor de waarde van je woning, maar ook voor je energiefactuur. De meeste nieuwbouwwoningen zijn bijvoorbeeld voorzien van zonnepanelen of een warmtepomp die de rekeningen drukken.

Je nieuwbouwwoning haalt vlot de energiedoelstellingen en dat betekent dat er je geen verplichte verbouwingen te wachten staan. Vanaf 1 januari 2023 start namelijk de renovatieverplichting voor residentiële gebouwen. Nieuwe eigenaars van energieverslindende woningen met energielabel E of F moeten de woning verplicht grondig energetisch renoveren tot minimum label D. Daarvoor krijgen ze vijf jaar. Dat minimaal EPC-label zal vanaf 2028 aangescherpt worden tot label C, vanaf 2035 tot label B en vanaf 2040 tot label A.

 • Geen renovatiekosten in een nieuwbouw

Aan nieuwbouwwoningen hoef je niet meer te sleutelen. Alles is volledig in orde en je zal niet voor verrassingen komen te staan. Er zal geen asbest in de woning verborgen zitten en je zal niet op vochtproblemen stuiten.

We maken wel een kanttekening: de renovatiekosten om een bestaande woning energiezuiniger te maken worden verzacht door premies en renteloze leningen van de overheid.

 • Kosten inschatten

Bij een nieuwbouw ligt de uiteindelijke aankoopprijs vast. Enkel wanneer je duurdere materialen kiest om je woning af te werken, zal je uiteindelijk meer moeten betalen dan eerst afgesproken. Je weet dus precies hoeveel je zal spenderen aan je woning. Bij bestaande woningen kunnen onverwachte kosten opduiken die eerst niet meegerekend waren in het budget.

Koop je een water- en winddichte woning (casco) en wil je zelf de resterende werken uitvoeren, dan drukt dat mogelijk de kosten. Als handige harry kan je zo flink besparen.

Nadelen

Elk voordeel heeft zijn nadeel, en dat geldt zeker ook wanneer je in een nieuwbouwwoning investeert.

 • Nieuwbouwwoningen zijn duurder

Al die voordelen hebben wel een prijskaartje. Nieuwbouwwoningen zijn een stuk duurder dan reeds bestaande woningen. Je moet niet alleen betalen voor de bouwgrond en de bouw van het huis zelf, ook de architect moet betaald worden en je betaalt btw. Bouw je zelf je huis, dan staat er je ook een hele reeks keuringen en mogelijk een grondsanering te wachten. Een bestaande woning is daarentegen enkel onderworpen aan (lagere) registratierechten.

Opgelet: er bestaat voorlopig wel een verlaagd btw-tarief voor nieuwbouwprojecten wanneer je aan bepaalde voorwaarden voldoet.

Wil je een woning met een tuin, dan moet die natuurlijk ook nog aangelegd worden. Alle meubels en toestellen zijn ook helemaal nieuw en dat is natuurlijk niet goedkoop. Kortom, nieuwbouwwoningen zijn duurder dan bestaande woningen.

 • Timing van een nieuwbouw

Koop je een woning op plan, dan bestaat de kans dat je niet weet hoelang je nog moet wachten op jouw nieuwe huis of appartement. Tussen de aankoop en de oplevering kan nog veel tijd zitten. Ook wanneer de bouw bezig is, kan het zijn dat de werken vertraging oplopen. Dat kan bijvoorbeeld door ongunstige weersomstandigheden of lange wachttijden op bouwmaterialen. Zo moet je mogelijk toch nog langer huren of je huidige woning nog even langer je thuis noemen.

 • Bouwmaterialen zijn duur en laten op zich wachten

Het is geen geheim: de prijzen van bouwmaterialen zijn sterk gestegen. Dat is een nadeel voor wie een nieuwbouwwoning wil bouwen. Nieuwe woningen worden zo extra duur. Bovendien gaan die hoge prijzen gepaard met lange wachttijden.

 • Nieuwbouw is compact

We wonen in het algemeen steeds kleiner. Nieuwbouwwoningen staan doorgaans op een kleiner stukje bouwgrond en de woningen zijn compacter. Garages en kelders worden vaak achterwege gelaten. Dat is een nadeel voor sommigen, maar het heeft ook voorbeelden. Compact wonen staat natuurlijk gelijk aan goedkoper wonen. Je hoeft minder ruimte te verwarmen en dat merk je op je energierekening.

 • Minder keuze wat locatie betreft

Er staan in Vlaanderen natuurlijk al behoorlijk wat huizen. Er is nog steeds veel bouwgrond en er worden veel nieuwbouwprojecten op poten gezet, maar er staan nog veel meer bestaande huizen op de immobiliënmarkt. Wil je zelf bouwen, dan zal je mogelijk even moeten zoeken vooraleer je het perfecte stukje bouwgrond vindt.

Lees ook: tips om de ideale bouwgrond te vinden.

Zou jij kiezen voor een nieuwbouwwoning?

 

Share.