6 signalen om kleiner te gaan wonen

Share.

Kleiner gaan wonen naarmate je ouder wordt heeft talloze voordelen, maar het is vaak een moeilijke beslissing. Eentje die pijn doet, want je hebt in je huis vele belangrijke gebeurtenissen meegemaakt en herinneringen verzameld. Tijd dus om er even rationeel naar te kijken, met 6 signalen die erop kunnen wijzen dat het tijd wordt om kleiner te gaan wonen.

1. Het onderhoud wordt te zwaar

Hoe ouder we worden, hoe moeilijker en vervelender het vaak aanvoelt om het nodige onderhoud in rond het huis uit te voeren. Tuinieren, schoonmaken: ongeacht je leeftijd zijn er altijd huishoudelijke taken die moeten gebeuren. Maar tal van die taakjes zijn zwaar: het schoonmaken van dakgoten, het stofzuigen van een huis met twee verdiepingen, het maaien van het gazon en snoeien van struiken… Een van de vele voordelen van kleiner gaan wonen is dat je een woning kunt kiezen waar je je geen zorgen meer moet maken over deze klusjes.

Een beslissing waar je trouwens best niet mee wacht tot je echt de energie niet meer hebt om het nodige onderhoud te doen: wanneer een woning slecht onderhouden is, brengt ze doorgaans minder op bij een verkoop.

2. Je hebt veel ongebruikte kamers

De tijd dat drie badkamers niet genoeg leken of het speelgoed van de kleinkinderen op de een of andere manier altijd door het hele huis verspreid lagen, ligt misschien nog vers in je geheugen. Maar als de kinderen al een tijd het huis uit zijn en zelfs de kleinkinderen wat ouder zijn, zit je vaak met zeer veel ruimte die niet gebruikt wordt, maar wel moet worden verwarmd en onderhouden. Zie je daar meer en meer tegen op en worden de afstanden die je in je eigen woning moet afleggen te groot, dan wordt het tijd uit te kijken naar iets kleiner.

3. Je hebt nood aan comfort

Wanneer je met het ouder worden minder mobiel wordt, zijn er tal van verbeteringen en aanpassingen mogelijk om veilig en comfortabel nog heel lang in je woning te blijven leven. Leuningen, trapliften, betere verlichting, tapijt in plaats van harde vloer… Maar misschien zijn er een aantal aspecten die je niet kan veranderen. Veel trapjes en treden, smalle deuropeningen, grote afstanden tussen verschillende leefruimtes… kunnen allemaal veiligheidsrisico’s inhouden. Wanneer je die problemen nu al op de horizon ziet opduiken, is het misschien het juiste moment om kleiner te gaan wonen. Een woning die is ontworpen voor optimale toegankelijkheid, gemak en veiligheid is immers noodzakelijk om vallen en ernstige letsels in de toekomst te voorkomen.

4. Je locatie past niet meer bij je levensstijl

Woon je al vele jaren in je huidige woning, dan koos je waarschijnlijk voor een buurt die twintig, dertig of veertig jaar geleden bij je levensstijl paste. Een afgelegen dorpje op het platteland om aan het drukke stadsleven te ontsnappen, of net een herenhuis in de bruisende stad om dicht bij je werk te wonen. Ieders situatie is anders, maar: het is niet omdat een bepaalde omgeving ideaal was voor je vroegere situatie, dat ze dat nu nog is. Misschien wil je nu net wél in de stad dichtbij alle winkels wonen, of de stad eindelijk ontvluchten? Het mooie aan ouder worden (en zeker op pensioen gaan), is net dat je een stuk minder gebonden bent aan bepaalde locaties en omstandigheden. Profiteer dus van de keuzevrijheid en bereid je goed voor op het vinden van een nieuwe woning.

5. Je hebt te hoge woonlasten

Pas afgestudeerd of gepensioneerd: een algemene vuistregel is om altijd ongeveer 30% van je maandbudget te besteden aan wonen. Dit omvat je hypotheekbetaling, nutsvoorzieningen, onderhoudskosten, verzekeringen en belastingen… Besteed je meer dan 30% aan wonen, dan is dit eigenlijk te veel en kan dit leiden tot stress over je financiële situatie. En dat heeft dan weer een impact op je mentale, emotionele en fysieke gezondheid.

Kleiner gaan wonen is hoe dan ook een geweldige manier om de maandelijkse woonlasten te verlagen. Je betaalt immers minder belastingen, verbruik, verzekering, renovaties en onderhoud. En dat brengt ons naadloos bij het laatste punt:

6. Je wil meer investeren in hobby’s

Meer dan ooit tevoren, zijn we ook op oudere leeftijd nog actief. Hoe zou jij je tijd liefst besteden? Een fitnessabonnement nemen, schilderlessen volgen, de wereld ontdekken of een paar universitaire cursussen volgen? Zelfs al ligt je maandelijkse woonlast een stuk onder de 30%, misschien is nu wel het moment om kleiner te gaan wonen en wat geld vrij te maken om ten volle van je hobby’s te genieten en te profiteren van het leven?

Tip! Ontdek de stadsbuurt waarin je kleiner wil gaan wonen via een door jou samengestelde route! In de Zimmo app selecteer je jouw favoriete panden en in twee eenvoudige stappen creëer je jouw slimme route. Rol, rij of stap langs potentiële nieuwe woningen en leer zo je nieuwe buurt kennen.

Share.