Decoratieblunders en hoe ze te vermijden

Share.

Voor we verder gaan, moeten we toch één ding duidelijk stellen: over smaken en kleuren valt niet te twisten! Alles wat te maken heeft met decoratie, design en kleur is een persoonlijk gegeven. Er zijn geen vaststaande regels die je per definitie zou moeten volgen. Integendeel!

Je woning mag best jouw persoonlijkheid uitstralen. Het is een unieke plek waar jij je in de eerste plaats goed moet voelen. Een plek waar je thuis kan komen. Dit gezegd zijnde, zijn er toch een aantal fouten die door veel mensen gemaakt worden bij het inrichten van hun (t)huis. Zaken die perfect kunnen vermeden worden en het eindresultaat naar een hoger niveau zullen tillen.

Het zou tenslotte toch jammer zijn om na al de inspanningen die je gedaan hebt, te moeten vaststellen dat het uiteindelijk toch niet geworden is wat je voor ogen had. We sommen enkele zaken op waar je zeker moet op letten.

Tijd

Je woning inrichten kost tijd. En dan spreken we niet over een uur of een dag. Je moet tijd nemen om iets aan te kleden. Bestudeer de verschillende mogelijkheden. Test, ontdek en onderzoek iets voor je het effectief gaat uitwerken. Blader eens door de verschillende interieurmagazines die er bestaan of – nog beter 🙂 – neem eens een kijkje op onze Pinterest-pagina!

Kwaliteit

Ga voor kwaliteit in plaats van kwantiteit! Koop enkel zaken die je écht graag ziet en laat de zogenaamde koopjes voor wat ze zijn. Beter even wachten en sparen tot je écht kan kopen waar je naar zocht, dan een alternatief dat er ongeveer op trekt, maar toch niet dezelfde uitstraling of kwaliteit heeft. Zo gaat het interieur er ook niet uitzien als “wel-willen-maar-niet-kunnen”. Beperk het ook allemaal tot enkele mooie stukken die de nodige aandacht trekken. Teveel van het goede kan al snel rommelig overkomen en het beoogde resultaat of doel laten verloren gaan.

Samenhang

Natuurlijk moet er een bepaalde lijn zitten in de inrichting. Maar overdrijven is ook niet goed. Wanneer je werkelijk bij alles – van gordijnen tot een kleine vaas – voor dezelfde stijl gaat kiezen, kan het al snel gebeuren dat het er in zijn geheel saai gaat uitzien. Zorg dus voor enkele opvallende stukken en weet dat je perfect stijlen kan mixen! Om toch een bepaalde lijn door te trekken, kan je de kleur van de kamers wel op elkaar afstemmen. Dat zal meteen alles in balans brengen. Ga ook op zoek naar subtiele details die overeenkomen om samenhang te creëren. Dat kan bijvoorbeeld een bepaalde kleur of print zijn.

Kunst

Zo’n opvallend stuk zou een schilderij of foto kunnen zijn. Maar zorg ervoor dat je ze een goede plaats geeft. Hang of plaats ze niet ‘zomaar’ ergens tegen de muur of ergens op een kastje. Zorg ervoor dat ze op ooghoogte hangen! Wanneer iemand er naar kijkt, moet hij of zij dat kunnen op een comfortabele manier. Stem het werk wat stijl betreft ook af op de meubelen en andere decoratieve elementen die in de buurt staan.

Verlichting

Zorg voor de juiste en goede verlichting. Verlichting zal zorgen voor de juiste sfeer doorheen de dag, maar moet ook functioneel zijn. Tracht in de eerste plaats zoveel mogelijk daglicht naar binnen te laten komen. Wat de andere lichtbronnen betreft, moet je denken aan verschillende ‘lagen’. Basis-, sfeer en accentverlichting zijn echt niet hetzelfde en zullen ervoor zorgen dat je interieur en inrichting er nog beter gaan uitzien. Wil je meer te weten komen over verlichting, dan is dit artikel misschien wel interessant voor jou: “Het nut van een goed verlichtingsplan.

Zoek je nog meer hulp of inspiratie? Bekijk zeker de volgende artikels:

Share.

Leave A Reply