Welke kleuren moet je kiezen voor de slaapkamer?

Share.

Een goede nachtrust is even belangrijk als ademen en eten. Maar liefst één derde van ons leven brengen we slapend door! De slaapkamer is dus een plaats waar best wat aandacht aan geschonken mag worden. Bijvoorbeeld over het kleurenpalet voor deze ruimte.

Maar hoe begin je eraan? Ga je ze schilderen in rustgevend blauw? Of kies je voor een verkwikkend gele kleur? Makkelijk is het niet; er zijn zoveel kleuren te krijgen! Wij geven je graag enkele tips om die keuze eenvoudiger te maken.

Een prima manier om te ontdekken welke kleuren je liggen, is door het maken van een collage. Zoek foto’s van zaken die je mooi vindt en plak ze allemaal samen. Zo zal je snel merken of je rustige, felle, lichte of donkere kleuren verkiest. Kleurenstaaltjes zijn ook handig om een aantal kleuren bij elkaar te leggen en combinaties uit te proberen.

Met kleur kan je een aantal effecten bereiken die het gevoel van de kamer kunnen wijzigen. Wil je de kamer ruimer doen lijken? Of moet het er allemaal knus gaan uitzien? Een kamer met lichte kleuren, zal ruimer aanvoelen. Donkere kleuren zorgen eerder voor het omgekeerde effect, maar zullen de kamer wel gezelliger en warmer maken. En vergeet ook de impact van het plafond en de vloer niet. Verf bijvoorbeeld de plintjes in dezelfde kleur als de vloer om de vloeroppervlakte optisch te vergroten. Een kamer met een hoog plafond? Schilder het plafond dan in een iets donkerder kleur dan de muren om de ruimte iets lager te doen lijken, wat het dan ook gezelliger kan maken. Om een laag plafond optisch te verhogen, hebben we in deze post enkele tips.

Een verfkleur kiezen is ook een beetje durven. Soms valt de kleur die je aanvankelijk niet zag zitten in werkelijkheid wél heel goed mee. En het omgekeerde kan ook natuurlijk… Bovendien kan die kleur op zich ook beïnvloed worden door de ondergrond waarop of waarover je gaat schilderen. Gaat het om een verse, gestucte muur of hout? Vergeet ook de lichtinval niet. Valt er veel licht binnen? Is dat dan ‘s avonds of in de ochtend? Een klein teststuk schilderen kan dus zeker geen kwaad alvorens al de nodige verf aan te kopen en dan tot de conclusie te komen dat je misschien toch beter die andere kleur had gekozen…

Tenslotte heeft elke kleur ook een effect of invloed op zich. We zetten ze nog even op een rijtje:

  • Rood: een felle kleur. Ze staat voor liefde, maar ook voor agressie. De kleur rood kan veel energie geven. Ideaal voor kamers waar energie en inspiratie belangrijk zijn.
  • Paars is ook een kleur die zorgt voor inspiratie en creativiteit. Een gezellige kleur die heel leuk staat in kinderkamers.
  • Al kan je in de kinderkamer ook gaan voor de vrolijke en uitnodigende kleur oranje!
  • Kies je voor geel, dan kies je voor een vrolijke en verkwikkende kleur die bovendien ook ruimte zal geven aan de kamer. Maar probeer té fel geel te vermijden. Dat zou net het omgekeerde effect kunnen veroorzaken en en bovendien kan je die kleur snel beu worden.
  • Groen staat voor de natuur en zal zorgen voor een relax en rustig gevoel.
  • Net zoals blauw. Al moet je – zoals bij geel – ook hier een beetje opletten. Afhankelijk van de gekozen tint, kan het ook kil overkomen.

Lees meer:

Foto’s ©: Colora, SchoolhouseCoffee Stained CashmereMia Höglund

Share.