Zo zorg je voor licht in een donker huis

Share.

Stel je voor dat je in een woning woont, waar het daglicht amper binnen schijnt, of waar de ene donkere muur moeiteloos overvloeit in een dito vloer. Niet fijn dus. Als je er al even woont, heb je misschien al overwogen om toch nog te renoveren. Ben je net verhuisd of ben je nét de nieuwe eigenaar, dan kan je meteen de handen uit de mouwen steken.

Eerst en vooral; licht is één van de belangrijkste parameters voor een gezonde woning. Niet alleen voor planten op je vensterbank, ook voor je eigen gemoedstoestand heb je nood aan natuurlijk daglicht. Met deze 9 tips zorgen we ervoor dat een donkere woning toch lichtrijk wordt. En geloof me, het gaat verder dan gewoon lichtjes ophangen. 😉

1. Kleur

Eerst en vooral, de typische donkerbruine tegels vanuit grootmoeders tijd, of plafonds en muren uit dezelfde kleur moet je toch als eerste aanpakken. Om maar te zwijgen van donkere, eiken kasten. Meer leven in een donkere woning breng je door bombastische kleuren toe te voegen. Geel is bijvoorbeeld een geweldige manier om een zomerse sfeer te creëren. En je interieur springt in het oog, ongeacht hoeveel lichtjes je in huis hebt.

2. Altijd gaan voor daglicht

We kunnen het niet vaak genoeg herhalen. Alles begint bij voldoende licht. En idealiter: daglicht, de basis voor een gezonde woning. Op de onderstaande foto kozen de designers om het daglicht binnen te laten door dakramen. De tot badkamer getransformeerde zolder kreeg zo een geweldige transformatie. Maar kan je je inbeelden als je hier geen natuurlijk daglicht had?

3. Koper is altijd een goed idee

Een glimmende verschijning in je interieur, dat is altijd een meerwaarde. De focus wordt zo verlegd, en vooral met materiaal zoals koper, brons, zilver of roestvrij staal. Die geven een ruimte zo’n nieuwe dimensie dat je een soort briljantheid creëert. Een lichtgevende glinstering in een donkere kamer. Deze materialen kunnen ook een leuk resultaat opleveren in je interieur!

4. Bling bling

Net zoals met metalen toetsen in je interieur is alles wat blinkt ook geweldig. Zo kan je kiezen voor oppervlaktes in je interieur die zacht, glossy en eventueel reflecteren. Denk maar aan het materiaal van je keukenwerkblad of je eettafel. Het licht in huis weerspiegelt, waardoor de kamer een pak lichter en ruimer lijkt.

5. Ruimteschip

Het lijkt een beetje op een ruimteschip met zijn lichten. In je keuken kan je bijvoorbeeld kiezen voor lichtstroken onder de kasten, zoals een UFO. Op die manier vermijd je niet alleen dat je kostbare ruimte verliest, je zal altijd het nodige licht hebben om de beste maaltijden op tafel te toveren. Zelfs in een donker interieur zou dit sfeerlicht ideaal zijn!

6. Witter dan wit

Hier stappen we helemaal weg van een mogelijk donker interieur. We gaan voor lichte kleuren. Sterker nog; we kiezen wit, want wit maakt alles niet alleen veel ruimer, het (kunst)licht weerkaatst moeiteloos op de muren. Hierdoor is de gehele ruimte in een mum van tijd uitgelicht. Oh ja, in combinatie met lichte vloeren -zoals een parketvloer- is dit goud waard.

7. Licht en marmer

Stel je voor: je kiest voor een marmeren badkamer, maar met die spotjes in het plafond zie je het toch niet goed. Wat doe je dan het best? Omdat het zonde zou zijn om zo’n fijn materiaal niet uit te lichten, kan je een stuk marmer uit je muur weghalen. Installeer er een lichtstrook in en/of gebruik het om kaarsjes of andere badextraatjes -zoals badzout, bruisballen of je badeendje- te bewaren. Niet zo gek van marmer? Deze badkamertegels zijn misschien wel iets voor jou!

8. Grote lampen

Als de ruimte waar je eet extra licht kan gebruiken, waarom dan niet kiezen voor grote lampen? Industriële gloeilampen geven je eetkamer alvast meer stijl. Liever iets overdekt? Probeer het dan met deze grote hanglampen!

9. Neon

In plaats van te kiezen voor gewone verlichting, kan je opteren voor speciaal kunstlicht. Zo kan je puntje 5 – lichtstroken aan kasten of aan het plafond – combineren met neonlicht. Zo creëer je een moderne, leuke sfeer in je woning en kan je tegelijkertijd een hippe boodschap of vorm tegen je muur zetten.

10. In positie

Heb je graag alles ordelijk? Mooi zo! Wanneer je dan toch bezig bent, kan je alle accessoires die je hebt een plekje geven. Je kan daarbij eventueel kiezen voor verschillende planken tegen de muur. Let wel dat je alles zo positioneert, dat alles netjes in balans is. Alleen zo creëer je harmonie, dat tegelijkertijd ook openheid in de ruimte uitademt. En dat alles draagt bij toch het aanvoelen van een lichtere woning, of je nu een donker interieur hebt of niet. Want zeg nu zelf, alles of elkaar gestapeld, dat is nu toch ook niet uitnodigend, he? 😉

Zo, nu weet je hoe je van een donker huis toch een lichtrijke woning kan maken! Tijd dus om de handen uit de mouwen te steken. Succes!

Bron: Homify

Share.