Wat zoekt de Belg in een woning?

Share.

Het is algemeen geweten dat de Belg een baksteen in de maag heeft. Ondanks de stijgende rente en de nakende recessie, komt hier niet meteen verandering in. Dat blijkt uit ons recente onderzoek waarin we aan meer dan 1000 Belgen vroegen wat ze juist verkiezen in een woning. We zetten voor jou de meest opvallende conclusies even op een rijtje. 

Ondanks de stijgende rente blijft kopen populair

De Belg blijft ondanks alle economische doemberichten dromen van een eigen woning. Eén op vijf wil die wens in de komende vijf jaar in vervulling te laten gaan. Bij jongeren (18j-24j) gaat het zelfs om meer dan de helft. De redenen om een woning te kopen zijn heel uiteenlopend, maar de constante is wel dat het een beslissing is die mensen vooral maken omwille van persoonlijke redenen, zoals bijvoorbeeld een veranderde gezinssituatie. Slechts 14% koopt een woning omdat ze het zien als een investering.

Niet iedereen wil meteen een woning kopen. Mensen die hun aankoopplannen langer dan vijf jaar uitstellen (ook één op vijf van de ondervraagden trouwens), doen dit niet omwille van de gestegen rente maar wel opnieuw omwille van persoonlijke redenen. Zo zegt 38% nog tevreden te zijn met hun huidige woning, terwijl 32% vooral nog wat wil sparen. Bij slechts 20% van de Belgen speelt ook de hoop mee dat de rente in de toekomst zal dalen. ​

Liever een tuin dan een goed geïsoleerde woning 

Het populairste woningtype onder de Belgen is met ruime voorsprong de open bebouwing. Het is de wens van ruim de helft van de mensen die een gezinswoning plannen te kopen binnen vijf jaar. De woning hoeft daarbij niet nieuw te zijn, 51% verkiest zelfs een bestaande woning boven nieuwbouw.

Wat wel een absolute must blijkt voor de meesten is een tuin. Die is voor kopers zelfs belangrijker dan de EPC-waarde of de afstand van de woning tot hun werk. Maar liefst 80% zegt dat een tuin een absolute noodzaak vormt, bij gezinnen met kinderen gaat het zelfs om 85%. Twee op drie Belgen gaan nog verder en zeggen niet bereid te zijn om in een huis zonder tuin te wonen. 

Renoveren? Geen probleem! 

Eens een droomwoning gevonden, is de Belg bereid om de handen uit de mouwen te steken om deze energiezuiniger te maken. Zo stellen we vast dat maar liefst 7 op 10 Vlamingen die binnen 5 jaar een gezinswoning willen kopen ook bereid zijn om deze woning te renoveren als dit de energie-efficiëntie verbetert. In Wallonië gaat het zelfs om 8 op 10 mensen. 

De voornaamste beweegreden hierbij is het drukken van de stijgende energiekosten, maar in Vlaanderen speelt ook de renovatieplicht een belangrijke rol. Zo wil 63% van de Vlamingen met een aankoopintentie de EPC-score van hun woning binnen vijf jaar naar EPC-score A brengen. Mocht de renovatieplicht niet bestaan, zouden de cijfers er wel eens anders kunnen uitzien. Zo zegt 45% hun woning niet energie-efficiënter te maken mocht de verplichting niet bestaan.

Ook bij Zimmo merken we dat de EPC-score steeds belangrijker wordt voor kopers, zo is de gemiddelde verkoopprijs van appartementen met EPC-score A in 2023 gestegen met 12%, bij huizen ging het om een stijging met 3,15%. Het toont aan dat energie-efficiënte een steeds belangrijker criterium wordt bij de aankoop van een woning.

Share.