Een te renoveren woning kopen: hoe weet je of het de moeite waard is?

Share.

De gemiddelde Belg heeft een baksteen in de maag. De klassieke droom? Een lapje grond kopen en daar een prachtwoning op plaatsen. Maar de wereld is veranderd. In ons volgebouwd landje vinden we net heel wat bestaande woningen met potentieel. Maar hoe onderscheid je een woning met mogelijkheden van een krot dat klaar is voor de sloop? Wij zochten het uit.

Stap 1: evalueer eerst de prijs, wordt dan pas verliefd

Allereerst kan je kijken naar de eerste stap in het aankoopproces: de eigenlijke aankoop van de woning. Nog voor je een hamer vast neemt of met een aannemer in zee gaat is het tijd om de prijs te evalueren. Een te renoveren woning staat op de markt logischerwijs tegen een lagere prijs dan een woning dat perfect in orde is. Gebruik daarom woningprijzen in de buurt als ijkpunt en bekijk hoeveel lager de verkoopprijs van de woning is. Lijkt de ‘korting’ redelijk? Laat dan je emoties de vrije loop en begin te fantaseren over hoe je de woning kunt verbeteren.

Stap 2: breng de renovatiekosten in kaart

Nadat je overtuigd bent geraakt dat deze woning weleens je droomwoning kan worden, is het tijd om alle mankementen in kaart te brengen. Maak een lijst van de renovaties die je moet uitvoeren vooraleer je er gaat wonen. Waar begin je de renovatie? Maak daarbij een inschatting van de verbeteringen die je erna nog kunt uitvoeren.

Vermits verbouwen geen taakje is van enkele weken, maar zelfs maanden tot jaren, is het ook daar belangrijk om deze tijdlijn in kaart te brengen. In je meerjarenplan verwerk je best alle kosten die je wellicht zal moeten maken. Uiteraard is het mogelijk dat bepaalde werken meer tijd en geld zullen kosten, waardoor het goed kan zijn om een buffer in je plan in te werken. Het kan geen kwaad om een architect of een aannemer een indicatieve offerte te laten maken.

Stap 3: wat is je budget?

Een redelijke prijs betekent niet dat het financieel haalbaar is. Bovendien moet je niet alleen rekening houden met de pure verkoopprijs, maar ook met de renovatiekosten. In je meerjarenplan staat genoteerd wat de te verwachten kosten zijn, van zowel de aankoop van de woning als de renovatiewerken. Een te renoveren woning van 200.000 euro lijkt daarbij aantrekkelijk, maar als je tegen een renovatiekost van 150.000 euro aankijkt, wordt het een heel ander plaatje.

Stap 4: kijk in de spiegel

Iedereen die een renovatie achter de rug heeft, zegt hetzelfde: het is niet te onderschatten. Er vallen lijken uit de kast: de planning loopt uit, het budgettaire plaatje wordt onoverzichtelijk en de mogelijkheden blijken toch niet zo legio als eerst gedacht. Het is een zwaar proces. Je moet je mannetje staan. Emotioneel stabiel. En blijven werken naar het moment dat je pareltje af is. Of ja, ze zeggen wel eens dat een huis nooit af is. Hou daar ook rekening mee. De vraag is dus: wil je renoveren?

Welke keuze je ook maakt, we wensen je alvast heel veel succes!

Bron: Houselogic.com / Houzz.com

Share.