Een interieur zegt veel over jou en je manier van wonen. Een eerste, goede indruk maken wanneer mensen over de vloer komen, doe je meestal met al wat er in je woning staat. Mocht er een echte interieurarchitect langskomen, zijn er vaak een paar dingen waar zij zich aan kunnen ergeren. Met deze acht tips overtuig je de strengste interieur professional!
1. Alles staat in de weg
“De circulatie in je woning moet goed zitten om de ruimte die je hebt optimaal te kunnen benutten.”, steekt interieurarchitect Anouk van wal. Als je ergens binnenwandelt en je niet gemakkelijk van ruimte naar ruimte of zelfs in één ruimte kan rondlopen, voelt dat al snel rommelig aan.
De meeste woonkamers hebben één muur waar op gefocust wordt, met onder andere een televisie of een open haard. Daarrond worden dan vaak alle meubels zomaar geplaatst, zodat iedereen er gezellig samen kan zitten, zonder aandacht voor een vlotte circulatie.
“Dat betekent natuurlijk niet dat je al je meubels moet opbergen en je woonkamer beperkt tot één zetel. Zo verliest je ruimte karakter en voelt die niet gezellig aan. Zorg ervoor dat je huis ook aanvoelt als een thuis dankzij stoffering of decoratie bijvoorbeeld. In een woonkamer met enkel een zetel en een tv lééft niemand.”, weet Anouk ons nog te vertellen.
Onze grote tip voor dit probleem? Probeer eens meerdere indelingen uit. Misschien bevalt het je wel enorm dat er niemand voor je tv hoeft te lopen wanneer jij luiert in de zetel. Zo behoud jij je meubels en je gezellige look, maar creëer je een betere benutting van je ruimte!
2. Slechte verlichting
In veel woningen is het vaak donker en muf door een gebrek aan licht en ook aan natuurlijk daglicht, hoewel zeker dat laatste erg belangrijk is voor de mens. “Zeker je keuken en badkamer hebben voldoende licht nodig!”, vult Anouk aan. Natuurlijk leent niet elke woning zich voor een grote ramenpartij. Wie dus niet voldoende gebruik kan maken van natuurlijk daglicht kan dat aanvullen met decoratieve verlichting om de juiste sfeer te creëren. Van een tafellamp tot spotjes, tot staanlampen en hanglampen. Alles kan, zolang je maar iets kiest dat je ook zelf mooi vindt.
3. De grote hoeveelheid rommel
Een rommelige kamer oogt voor niemand mooi, al zeker niet voor een interieurdesigner. Voorzie daarom zeker voldoende opslagruimte, dan kan je al je geliefde spullen ordelijk weg moffelen en bewaar je de orde. Bovendien hoef je echt niet elk hebbeding bij te houden. Gebruik je het al twee jaar niet meer? Gooi het dan maar gewoon weg. “Een volledige clean look hoeft natuurlijk niet. Je woning mag echt wel wat karakter hebben en jouw stijl uitdragen. Heb je een object of boek waar je veel waarde aan hecht? Probeer dat dan op een leuke manier uit te lichten. Maar overdrijf niet, je creëert snel een overkill aan kleine spulletjes zonder samenhang.”
4. Een gebrek aan eenheid in stijl
Stijl is een belangrijke parameter voor ontwerpprofessionals. En uiteraard zijn bepaalde beslissingen in je interieur erg persoonlijk, al passen sommige zaken gewoon écht niet samen. “Het is niet gemakkelijk om je hele interieur te laten matchen, al hoeft het daarom niet dezelfde stijl te zijn. Een antieke salontafel in een anderzijds moderne woonkamer kan zelfs een erg leuke combinatie zijn.”
5. Een gebrek aan eenheid in kleur
Vaak vind je een breed assortiment aan kleuren wel mooi voor in je woning, maar hoe kies je nu? In vele woningen resulteert dat helaas in een kakofonie aan kleuren en laat dat nu net zijn waar interieur professionals een hekel aan hebben. Gelukkig heeft interieurarchitect Anouk dé tip voor jou: “Kies één hoofdkleur die je gaat combineren met andere rustigere kleuren. Zo kan je zetel bijvoorbeeld groen zijn. In de eetkamer verwerk je dan datzelfde groen in de verlichting boven je eettafel om dat dan te combineren met een groen schilderij in je keuken en een groen toilet. Je creëert zo een connectie tussen alle ruimtes zonder meteen alle muren in dezelfde kleur te schilderen.”
6. De staat van je toilet
Laten we hier meteen duidelijk in wezen: je badkamer moet onberispelijk zijn. Zowel interieurarchitecten als mogelijke nieuwe eigenaars knappen ontzettend hard af als je badkamer een zootje is. Dat kan gaan van een onfris toilet, als onhygiënische kranen of schimmels door vochtproblemen. Het nodige onderhoud is dus aangeraden.
7. Vreemde verhouding
Waar heel wat mensen lak aan hebben is de nodige verhoudingen in hun woning. Gigantische lampen boven een kleine tafel of omgekeerd, de lay-out van een kamer die nogal vreemd oogt of te grote meubels die per se in een te kleine kamer worden gepropt? Interieurarchitecten krijgen er haast de kriebels van. Zorg dus voor een zetel of bed dat echt past in woon- of slaapkamer. Stijl maakt op zich niet uit, maar net zoals “don’t oversell it”, hebben we hier “don’t oversize it”.
8. Een gebrek aan persoonlijke stijl
Ondanks dat er heel wat richtlijnen zijn voor het zogezegd perfecte interieur, zijn alle interieurarchitecten het er over eens: “Ga voor een persoonlijke stijl“. Heel wat mensen halen hun interieur meestal uit de boekjes en kopiëren alles schaamteloos zodat hun woonkamer nog enkele tientallen keren elders voorkomt. Steek dus voldoende persoonlijke toetsen en interesses in je interieur en maak van je huis echt je thuis.
Jeuken je vingers al om in je eigen woning aan de slag te gaan? Bekijk hier het aanbod op Zimmo en laat je fantasie binnenkort je vrije loop in je eigen stulpje!
Met dank aan: Anouk Hendrickx, interieurarchitect bij Colliers en op zelfstandige basis