Een huis huren? Dat doe je zo!

Share.

Een eigen huis, daar dromen we toch allemaal stiekem een beetje van. In het begin is dat echter niet altijd haalbaar. Denk maar aan lange studies, een nieuwe job, een moeilijke financiële situatie of een groeiend gezinnetje. Hierdoor zijn we vaak geneigd om te huren, langer dan we eerst hadden voorzien.

Wie aan een nieuwe stek denkt, staat voor een hele klus. Het zoeken naar het bijna perfecte huis of appartement kan zowel mentaal als fysiek vermoeiend zijn. Het lijkt een lange weg, maar met deze checklist kan je er gemakkelijk doorheen fietsen.

1. Wat is het budget?

Naast je lijst met eisen is het belangrijk om ook je budget te kennen. Huren is namelijk niet overal even duur. Rond grootsteden Antwerpen, Gent, Brugge en hoofdstad Brussel ligt de huurprijs opmerkelijk hoger, maar ook binnen deze steden kan er een regionaal verschil zijn. In enkele wijken van een stad of gemeente betaal je een hogere prijs. Bekijk hier waar de goedkopere en duurdere buurten in België zich bevinden.

2. Waar ga je op zoek?

Wie verknocht is aan de buurt waarin hij of zij opgroeide, zoekt graag iets onder diezelfde kerktoren. Anderen denken er misschien aan om zo ver mogelijk te gaan wonen. Zoek daarom het juiste evenwicht tussen de afstand naar familie en die naar je werk. Je wil immers niet te lang onderweg zijn naar een van beiden.

3. Ken het huis

Je wil er zeker van zijn dat je geen kat in een zak koopt. Controleer dus de hele woonst op mankementen, die je kan aanhalen bij de huiseigenaar, zodat deze zeker verholpen zijn wanneer jij je intrek neemt. Zorg er dus voor dat je zoveel mogelijk informatie over de woning hebt. De transparantiescore bij Zimmo helpt je alvast op weg. Hoe meer informatie bij een woning beschikbaar is, hoe hoger de transparantiescore zal zijn. Voor elk type van pand krijg je ook te zien welke kenmerken voor deze score in rekening gebracht worden.

4. Welke lokale voorzieningen zijn er?

Bekijk zeker ook de points of interest in de buurt. Supermarkten, dokters, apotheken en shopping centra kunnen handig zijn om in de nabije omgeving terug te vinden. Hoewel de meeste zaken nu ook online besteld kunnen worden, is het bij dringende voorzieningen handiger om deze binnen handbereik te hebben. Wanneer er kinderen binnen het gezin zijn, kan je zeker eens op zoek gaan naar scholen, opvang, speeltuinen en sportcentra in de buurt.

5. Hoe is de bereikbaarheid?

Wie met de wagen rijdt, wil zo vlot mogelijk van punt a naar punt b geraken. Daarbij is de nabijheid van goede toegangswegen of autosnelwegen erg belangrijk. Niet iedereen is echter in het bezit van een auto en daarom is het openbaar vervoer ook een belangrijke factor. Je wil uiteraard niet dat jij of je kinderen een kwartier moeten stappen vooraleer je een eerste bushalte of treinstation tegenkomt.

6. Wat met elektriciteit en water?

Elke stad heeft zijn eigen tarieven omtrent elektriciteit en watervoorzieningen. Sommige huisbazen durven echter het maximum aan te rekenen aan de huurders. Check dus zeker de elektriciteitsmeter. Wanneer je in hetzelfde pand woont als de verhuurder is het belangrijk om te weten hoe die elektriciteitsregeling precies werkt, alvorens je volmondig instemt.

7. Mag het pand wel verhuurd worden?

Tijdens de zoektocht naar je perfecte huurwoning is het belangrijk om te kijken of de verhuurder wel legaal bevoegd is om het pand in kwestie te verhuren. Zo zijn er veroordeelde huisjesmelkers, het fenomeen dat de voorbije vier jaar tot 234 jaarlijkse dossiers verdubbeld is. Dat meldt De Tijd. Huisjesmelkers maken misbruik van kwetsbare situaties van hun huurders en verhuren onbewoonbare panden tegen onredelijke prijzen. Zo verdienen ze elke maand duizenden euro’s, voldoende om bijvoorbeeld zelf hun lening voor een riante villa af te betalen.

8. Wie zijn de buren?

In tijden van opperste nood, zijn je buren wellicht je eerste lijn. Wanneer je in een nieuwe buurt komt wonen, kunnen de buren helpen om de buurt te leren kennen. Zet vooral zelf de stap naar de buren en verken de buurt. Wellicht heeft ze veel moois te bieden en je buren kennen die verborgen buurtpareltjes zeker en vast!

Lees meer:

Share.